Rovarszállót készítenek a bogaras kertészek

Rovarszállót készítenek a bogaras kertészek

Tudod, hol szeret lakni a pillangó, katica, pinceászka, vagy a magányos darázs, vagy méh? Megmutatjuk az álomlakásuk építési tervét, a barkácsolni szeretőknek.

A rovarszálló olyan ember alkotta menedék a rovarok számára, amely csupa természetes anyagból készül. Nevezhetjük rovarhotelnek vagy akár bogárlaknak is. A legkülönbözőbb formájú és méretű rovarszállók készíthetők attól függően, mely rovarok elszállásolása a cél. A legtöbbnek több különböző "lakosztálya" van, ahová sokféle rovar kényelmesen befészkelheti magát, különösen a téli időszakban, amikor kiváltképp elkél számukra az ilyen jellegű búvó- vagy rejtekhely.

Rovarhotel

A rovarszálló rendeltetése

Sok rovarszállót tojásrakó helynek használják a rovarok, például a magányosan élő méhek vagy darazsak. Ezek a rovarok behurcolják az áldozatukat a fészekbe, amelyet egyúttal tojásrakó helynek is használnak. Más rovarszállók kifejezett célja, hogy megfelelő helyet biztosítsanak a különböző rovarok, mint például a katicabogarak és pillangók téli hibernálódására. A rovarszállók egyre népszerűbbek a hobbikertészek, valamint a zöldség- és gyümölcstermesztők körében, mivel nagyban elősegítik a rovarmegporzást.

Rovarhotel

Különböző rovarszállók a különböző rovarok számára

A rovarszállók elkészítéséhez használjuk a megfelelő alapanyagokat, amelyekbe fúróval kisebb-nagyobb lyukakat fúrunk. Ezek a lyukak arra is alkalmasak, hogy a rovarok lárvái itt fejlődjenek ki. Ennek megfelelően elsősorban a különböző faanyagokat ajánljuk, amelyek illeszkednek a legkülönbözőbb rovarok természetes életmódjához. A farönk és a fakéreg, az összekötözött nádköteg, valamint a bambusz is gyakori építőanyag a rovarszállókhoz. A felhasznált anyagok különbözősége és a bejáratként is funkcionáló, eltérő méretű lyukak más és más rovarfajtákat fognak vonzani a hotelhez.

Rovarhotel

Pillangók

A különböző lepkék és pillangók a téli hibernálódásukhoz olyan védett helyet keresnek, mint a házak falán vagy a melléképületeken található különböző hasadékok, repedések, vagy pedig olyan zárt teret, mint például egy nagy levélkupac. A pillangók számára készült szállók ennek megfelelően olyan függőlegesen álló résekkel vannak ellátva, amelyek elegendő helyet biztosítanak az oda betérő és abban elhelyezkedő pillangók érzékeny szárnyai számára.

Katicabogarak

A katicabogarakat könnyen elszállásolhatjuk, ha egy nyitott és az oldalára fordított fadobozt telerakunk kis faágakkal, amelyek között így sok-sok zegzugos üreg alakul ki; ezt pedig különösen kedvelik a katicák. Rendszerint nagyobb csoportokban térnek téli nyugovóra, így az előre elkészített menedékhely sokukat ösztönözni fogja az együttes hibernálódásra.

Pinceászkák

A pinceászkák vagy más néven pincebogarak a kert "dögevőiként" hoznak hasznot a kertészek számára. Ezek az ízeltlábúak elsősorban a téglák és tetőcserepek közötti réseket kedvelik, továbbá a földön fekvő fadarabok alatt, valamint komposzthalmokban tanyáznak csoportosan, ahol menedéket találnak az eső és a különböző ragadozók ellen is.

Magányosan élő méhek és darazsak

A magányosan élő méhek, továbbá egyes darázs- és dongófélék nem közösségben, hanem magányosan élnek. A megtermékenyített nőstény fészket épít egy fába vagy kőbe, és itt rakja le a tojását.

A legegyszerűbb méhszállodát úgy építhetjük meg, hogy egy lefűrészelt farönkdarabba vagy fatörzsszeletbe egymástól néhány cm-re különböző méretű (például 2, 4, 6 és 8 mm-es) lyukakat fúrunk. Ezek a legtöbb méhet vonzani fogják. A lyukakat kissé harántirányban fúrjuk, hogy a csapadékvíz ne folyjon be a belsejükbe. Ügyeljünk továbbá arra, hogy a szállók bejárata mindig sima felületű legyen, hogy a betérő rovarok érzékeny teste ne sérüljön meg.

A rovarszállót ideális esetben egy meleg, védett helyen helyezzük el, mint például egy déli fekvésű fal vagy sövény. Az első rovarok már a tél vége felé aktívvá válnak, és pont egy ilyen helyet keresnek, hogy betelepedjenek. Vannak fajok, amelyek a fészkeiket agyaggal, homokkal vagy más anyagokkal bélelik ki, mondhatni "bútorozzák be".

Rovarhotel

Még egy egyszerű bambusz- vagy nádköteg is, amelyet beteszünk egy régi konzervdobozba és felakasztjuk egy meleg helyre, jó szolgálatot tehet a magányosan élő méheknek.

Rovarszállókat manapság már készen is kaphatunk, az utóbbi időben ugyanis bekerültek a nagyobb kertészeti áruházak állandó kínálatába.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR