Egészséges és tápláló gumók.
Az édesburgonya, más néven batáta (Ipomoea batatas) botanikailag a szulákfélék családjába tartozik. A Közép-Amerikából származó növény spanyol közvetítéssel került Európába, majd a világ többi részébe.
A fejlődő országok fontos eledele
Ízletes és tápláló gumója miatt nagy gazdasági jelentőségre tett szert a világ számos részén. Különösen a szegény dél-amerikai és afrikai területeken fontos táplálék. Neve megtévesztő, mert nincs rokonságban a burgonyaként ismert krumplinkkal, csak a gumók alakja hasonló.
Az édesburgonya fogyasztott része a gyökérgumó, ami valójában tárolásra szolgál, formája változatos, a kör alakútól az orsóig terjed. Egy trópusokon fejlődött gumó akár a 30 cm-es hosszúságot is elérheti, és több kg-ot is nyomhat a mérlegen. Fajtától függően a színe is változatos, léteznek fehér, lila, narancssárga, sárga, rózsaszín batáták is.
A gumókból hosszú hajtások fejlődnek, dús levélzettel. A világos vagy sötétzöld, szív alakú levelek első pillantásra borostyánra emlékeztetnek. A díszfajták szép, színes virágokat hoznak, azonban a virágzási idejük meglehetősen rövid.
Védett helyet keressünk számára
Az egyéves, nem télálló édesburgonya kedveli a laza és homokos, ugyanakkor tápanyagban és humuszban gazdag közeget. A magas nitrogéntartalmú talaj ideális számára.
A batáta nagyon érzékeny a hidegre, ezért mindenképpen napos, védett helyet keressünk számára a kertben. A mi klímánkon legjobb dézsában az erkélyen, üvegházban, télikertben vagy magaságyásban termeszteni. Enyhébb éghajlatú területeken a szabadföldön is virágzik.
Nem érdemes kísérletezni az édesburgonya vetésével, mert a magok nagyon rosszul csíráznak. Hatékonyabb módszer a gumók előnevelése.
A batáta ültetési időszaka általában a téli nyugalmi időszak végén, április-májusban kezdődik, és egészen januárig el lehet ültetni az előhajtatott növényeket.
Ehhez az édesburgonya gumókat tegyük egyszerűen egy vödörbe vagy tartóba, laza talajba. Egy világos szobában a gumók rendszeresen nedvesen tartott közeg mellett kevesebb, mint egy hét alatt kihajtanak. Egyetlen gumó 15-20 hajtást is hozhat.
Emellett hasonlóan az avokádó magjához, az batáta gumóját is lehet egy napos ablakpárkányon hajtatni, egy vízzel félig telt befőttesüvegbe lógatva.
A fejlődő hajtások igen hosszúak, 20-30 cm-esre is nőhetnek. Kiültetni akár az egész gumót, akár csak a hajtásdugványokat is lehet. Amennyiben a gumót ültetjük el, félig lógjon ki a talajból.
Ha nincs védelmet nyújtó magaságyásunk, üvegházunk a kertben, akkor csak a fagyosszenteket követően ültessük el a fagyérzékeny batátát. Május végén, amikor már nem várhatóak hideg éjszakák, keressünk számukra védett helyet a kertben vagy a teraszon. A jó terméshez legalább 3 literes termesztőközegre van szüksége. Ágyásban termesztve 30-50 cm-es távolságot hagyjunk a növények között.
Vetésforgó a jobb termésért
A gyökérzöldségek esetében ajánlott vetésforgót tartani a jobb termés és a kártevők/kórokozók elkerülése érdekében. Az ágyásba minden évben más termény kerüljön, szomszédos növényként pedig lehetőleg nyári virágokat vessünk. Sárgarépával vagy babbal együtt termeszteni is ajánlható.
A trópusi batáta elültetésénél ügyeljünk arra, hogy olyan helyet keressünk számára, ahol meg tudjuk óvni az erős a széltől és a hideg esőktől. A hosszabb, száraz időszakok idején és a dézsás nevelésnél elengedhetetlen a rendszeres öntözés.
Szüret után együk meg!
Szeptemberben kezdődik az édesburgonya betakarítása. Amint a növények lombja sárgára színeződik, a gumók készen állnak a szüretre. A melegkedvelő közép-amerikai növény nem bírja a hideget, 10 °C alatt megfázik, elhervad.
Vastag mulcs vagy szalmatakarással késleltethetjük a betakarítási időt. A leszüretelt gumókat kb. 2 napig szárítsuk a levegőn a fogyasztás előtt. Vigyázat, az édesburgonya – eltérően a burgonyától – csak részben alkalmas tárolásra.
Amennyiben túl sok a termésünk, száraz, hűvös helységben tárolhatjuk egy rövid idegig. Sokáig raktározva a gumók rothadásnak indulnak.
Tápláló és ízletes köret
A batáta a krumplihoz hasonlóan süthető, főzhető, olajban kisüthető.
Rostos, ízletes, sok benne a vitamin és tápanyag, magas cukor- és keményítőtartalma miatt édes. Az egészségre gyakorolt hatása kedvező, mert tartalmaz egy caiapo nevű anyagot, amely csökkentheti a magas vércukor- és koleszterinszintet. Az édesburgonya levelei is ehetőek, spenótszerűen elkészíthetőek.
Az édesburgonya nem csak zöldségnövény, de dísznövényként is megjelenhet a kertben: kora nyáron hozza virágait, tetszetős fehér vagy rózsaszín színben. Sajnos a virágok rövid életűek, nem virítanak hosszan.
Melyik fajtát válasszam?
A ’Terrace Lime’ világoszöld, a ’Blacky’ sötétzöld a ’Tricolor’ fajta zöld-rózsaszín-fehér lombozatú, inkább cserépben vagy dézsában nevelve érzik jól magukat. Ajánlható a ’Beauregard’ fajta, amely a mi éghajlatunk ellett is termésbiztos, kb. 95 nap alatt szüretelhető. Nagyon hasonlatos hozzá az 'Orleans’. A ‘Bonita’ fehér húsú és nagyon sima héjú. A ‘Murasaki’ különleges, sötétvörös-lilás héjával és gesztenyéhez hasonlatos ízével emelkedik ki. Az ‘Evangeline’ egyedülállóan édes, főként egzotikus desszertekhez használják.
A batáta igen jól ellenáll a kártevőknek, kórokozóknak, esetleg a csigák okozhatnak gondot, ezeket szedegessük össze.