Nevelhetünk-e a mikulásvirágból méteres fácskát?

Nevelhetünk-e a mikulásvirágból méteres fácskát?

A mikulásvirág nem feltétlenül egyszezonos növény, ha ismerjük a módját, hogyan lehet törzses kis fává alakítani.

A mikulásvirág felénk legtöbbször csak decemberben díszíti a lakást, de akadnak, akiknek sikerül évekig nevelgetni a növényt. Eredeti hazájában, Közép-Amerikában akár több méteres fácskává is megnő. Aki szeretne otthon is mikulásvirág-fát gondozni, nem árt, ha megfogadja az alábbi tanácsokat.

1. Válasszuk a megfelelő fajtát

Nem mindegyik mikulásvirág fajta alkalmas arra, hogy terjedelmesre neveljük. A hibridek általában kompaktak, míg a magas, életerős fajtákkal érdemes próbálkoznunk, ilyen például a ‘Prestige Maroon,’ a ‘Viking Red,’ a ‘Freedom White, a ’White Wonder,’ a ’Santa Claus Pink’.

2. Válasszuk ki a megfelelő cserepet

Természetesen kellő nagyságú cserépre lesz szükségünk, a kisebb tartó korlátozza a növekedést , de a túl nagy is lassítja a fejlődést.

mikulasviragbol meteres facskat 02

3. Használjunk gibberellinsavat

A gibberellinsav egy növényi hormon, ami segít a sejtosztódás serkentésében és a növekedés stimulálásában. Por alakú formában kapható, ezt az öntözővízhez keverve tudjuk adagolni.

4. Ügyeljünk a közegre és az öntözésre

Kerüljük a szokásos kerti talaj használatát, helyette válasszunk könnyű, jó vízelvezető képességű, tőzegalapú, jó minőségű virágföldkeveréket, vagy gazdagítsuk a közeget sok szerves anyaggal és homokkal. Akkor öntözzük, amikor a közeg tapintásra száraznak tűnik. Kerüljük a pangó vizet és ne permetezzük vízzel a leveleket, hanem tartsuk őket a lehető legszárazabban.

mikulasviragbol meteres facskat 03
Forest and Kim Starr

5. Biztosítsunk elegendő napfényt

Ha naponta legalább 6 óra közvetlen napfényt kap, akkor a mikulásvirág teljes pompájában tud növekedni. Ne tegyük ki viszont a délutáni napsütésnek, mert megégetheti a leveleket.

6. Támasszuk meg a növényt

Az oldalra, lefelé lógó ágak miatt a növény megdőlhet, a formája széteshet. Fontos, hogy a karózást a megfelelő pillanatban végezzük, így tud a szár egyenesen, erősen nőni a szükséges irányba. A legjobb, ha 30-60 cm-es magasság elérése után támasztjuk meg a növényt, műanyag vagy bambuszrúddal.

mikulasviragbol meteres facskat 04
swedberg

7. Jöhet a metszőolló

Távolítsuk el a 2-5 cm-es oldalhajtásokat, neveljünk egy törzsszerű szárat. Az alsóbb leveleket és a hónaljhajtásokat metsszük le, így a növény az összes energiáját az egyetlen szár nevelésére tudja fordítani.

8. Védjük a fagytól

Ne tegyük a növényt hideg és szeles helyre, mert lehullajtja a leveleit. 10 °C alatt már hullanak a levelek és érzékeny a huzatra is! Nyáron kikerülhet a szabadba, de be kell hoznunk, amint hűvösebbre fordul az idő.

mikulasviragbol meteres facskat 05
Newtown grafitti

9. A türelem mikulásvirágot terem

A türelemre nagy szükségünk lesz, ha mikulásvirág-fácskát szeretnénk nevelni, ugyanis legalább pár évig el fog tartani, mire a növény megnő.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR