Neveljünk saját luffatököt

Neveljünk saját luffatököt

Környezetbarát szivacs.

Március-áprilisban vethetjük üveg alá a luffatök, más néven szivacstök magjait. A zöldség Ázsiából származik, akár 2-3 méteresre is megnövő kúszónövény. Levelei serteszőrösek, virágai sárgák, hasonlóan kabakos rokonaihoz.

Fagyérzékeny növény, termése csak meleg helyen érik be, szabadföldi ültetését ezért csak a fagyok elmúltával kezdhetjük. Amennyiben a kertbe vetnénk, csak májusban kerüljenek a földbe a magok, fészkenként 3-4 darab, 3-4 cm mélyen. Középkötött vagy laza, tápdús talajba kerüljön.

Virágzásakor és terméséréskor bőséges öntözést igényel. Mindenképp gondoskodjunk támasztékról, kerítésről. Középkötött vagy laza, tápdús talajt igényel.

neveljunk sajat luffatokot 02

Hosszúkás, kissé hengeres termését ősszel szüreteljük. A héj alatti rostos, szivacsszerű részből könnyen készíthetünk szivacsot. Csak a zsenge, zöld gyümölcsök ehetők, a cukkinihez hasonlóan készíthetjük el őket.

A salátauborkához hasonlatos terméseket a szüret után hámozzuk meg, majd néhány napig áztassuk vízbe. Ezt követően a magokat és a zöldség pépes húsát mossuk ki és a ’vázat’ a levegőn szárítsuk meg.

A környezetbarát szivacs sokoldalúan használható a háztartásban.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?