Környezetbarát szivacs.
Március-áprilisban vethetjük üveg alá a luffatök, más néven szivacstök magjait. A zöldség Ázsiából származik, akár 2-3 méteresre is megnövő kúszónövény. Levelei serteszőrösek, virágai sárgák, hasonlóan kabakos rokonaihoz.
Fagyérzékeny növény, termése csak meleg helyen érik be, szabadföldi ültetését ezért csak a fagyok elmúltával kezdhetjük. Amennyiben a kertbe vetnénk, csak májusban kerüljenek a földbe a magok, fészkenként 3-4 darab, 3-4 cm mélyen. Középkötött vagy laza, tápdús talajba kerüljön.
Virágzásakor és terméséréskor bőséges öntözést igényel. Mindenképp gondoskodjunk támasztékról, kerítésről. Középkötött vagy laza, tápdús talajt igényel.
Hosszúkás, kissé hengeres termését ősszel szüreteljük. A héj alatti rostos, szivacsszerű részből könnyen készíthetünk szivacsot. Csak a zsenge, zöld gyümölcsök ehetők, a cukkinihez hasonlóan készíthetjük el őket.
A salátauborkához hasonlatos terméseket a szüret után hámozzuk meg, majd néhány napig áztassuk vízbe. Ezt követően a magokat és a zöldség pépes húsát mossuk ki és a ’vázat’ a levegőn szárítsuk meg.
A környezetbarát szivacs sokoldalúan használható a háztartásban.