Nézd meg közelről: 4 videó a lótücsök magánéletéből!

Nézd meg közelről: 4 videó a lótücsök magánéletéből!

A bűne, hogy béna: ásás közben elvágja a kerti növények gyökerét.

Bizonyára sokunk gyerekkori emlékei közt még élénken él, ahogy nyaranta a nagyszülők vidéki kertjében lótücsköt (vagy ahogy mi neveztük: lótetűt) öntöttünk. Vizet nyomtunk a kútnál a locsolókannába, a nehéz kannát közös erővel elcipeltük az állat járatának bejáratához, majd lassan elkezdtük beletölteni a vizet. A kis, kerek lyuk gyorsan nyelte a vizet, de ha szerencsénk volt, egy-két percen belül felbukkant az állat feje a járat szájánál. Jól felfogott érdeke azt diktálta, hogy igyekezzen elkerülni az özönvíz okozta fulladást. Üres konzervdobozba vagy festékes tégelybe gyűjtöttük a zsákmányt, és nagyon ügyesnek kellett lennünk, a lótetű ugyanis egy pillanatra sem állt le, igencsak fürgén próbált meglógni. Vagy egy szempillantás alatt visszatolatott a járatába, vagy a lábait szélsebesen kapkodva a földön futva igyekezett eliszkolni. Tudtuk, hogy harapni nem tud, puszta kézzel csíptük nyakon az erősen kapálódzó rovart.

Amikor úgy gondoltuk, már eleget fogtunk, sorban bedobáltuk őket a baromfiudvarba és néztük, ahogy a tyúkok azonnal felkapkodják a finom, kövér csemegét. De csalinak is kiváló volt, ha horgászni indultunk a közeli halastóhoz.

Hogy a lótetűnek ilyen sorsra kellett jutnia, nem volt véletlen: a nagymama ki nem állhatta, mivel úgy tartotta, hogy az állat – miközben kiterjedt járatrendszert ás a veteményes alá – elrágja a zöldségek gyökerét. A valóságban inkább az ásólábai tesznek kárt a gyökerekben, és azt is érdemes tudni, hogy a korhadó növényi részek és vékonyabb gyökerek mellett rovarokat és gilisztákat is fogyaszt. Persze az okozott kár szempontjából ez akkor nem számított enyhítő körülménynek.

Most itt az alkalom, hogy immár videón szemléljük meg a régi (kevéssé kedves, de mindenképpen figyelemre méltó) ismerőst.

1. Nagy felbontású, közeli videó arról, ahogy a lótücsök a járatában közlekedik, kimászik a felszínre, majd jóízűen földigilisztát falatozik:


2. Újabb látványos videó a lótücsök titkos föld alatti tevékenységéről. Megnézhetjük azt is, hogy a kertész szomorúságára milyen kárt tesz az ágyásban, a videó végén pedig azt csodálhatjuk meg, mennyire jól úszik:


3. Járatot ás, éjszakai életet él. Szemtanúi lehetünk annak, milyen gyorsan képes beásni magát a lótücsök a laza talajba erős, széles ásólábai segítségével. Pár másodperc és teljesen eltűnik:


4. Sosem gondoltuk volna, hogy ilyen hangot ad ki a lótücsök. Tulajdonképpen egész kellemes:


Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR