Nincs kert fanyarka nélkül

Nincs kert fanyarka nélkül

Sövény vagy szoliter.

Félig fa, félig bokor: a fanyarka bájos virágai, finom termései és szépen színeződő levelei miatt helyet követel magának a kertekben.

fanyarka nelkul nincs kert 02

A fanyarka minden hónapban tartogat valamit a számunkra. Tavasszal kihajtanak a fiatal, bronzszínű levelek. Április végétől május elejéig fehér, csillagalakú virágokkal díszít, amelyeket a méhek is előszeretettel látogatnak. A finom gyümölcsök júniustól jelennek meg, a sötétlila, áfonyaméretű bogyóknak nagyon örülnek a kert madarai: a feketerigó, a zöldike, a házi veréb és az erdei pinty. A vitaminban gazdag gyümölcs számunkra is kiváló csemege akár nyersen fogyasztva, akár lekvárként, ivóléként.

fanyarka nelkul nincs kert 03

Szinte minden kertbe, minden körülmények közé megtalálhatjuk a megfelelő fanyarkafajt. Sőt, akár egy nagyobb vödörbe, tartóba is ültethetünk. Általános jellemzőjük, hogy jól bírják a fagyokat, kevés törődéssel, ápolással beérik.

fanyarka nelkul nincs kert 04

A fanyarka még télen is szép látvány elágazódó növekedésének köszönhetően. A mézalmácska vagy vérvörös fanyarka (Amelanchier lamarckii)  különösen feltűnő jelenség az őszi levélszíneivel és habitusával. Az életkor előrehaladtával akár 4-6 méter magasra is megnövő fa kompakt, esernyő alakú koronát nevel. Tartósan alacsony marad a mindössze 2 méterre megnövő, cserjeszerű fürtös fanyarka (Amelanchier spicata). Jó sövény nevelhető belőle, hasonlóan a szirti fanyarkához (Amelanchier ovalis), amely jól illik a természetes kertekbe, vadsövényként is. Szoliterként és sövényként is ültethető a kopasz fanyarka (Amelanchier laevis).

fanyarka nelkul nincs kert 05

fanyarka nelkul nincs kert 06

fanyarka nelkul nincs kert 07

Online rendelés:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR