Az indiánok ősi immunerősítője, az égerlevelű fanyarka

Az indiánok ősi immunerősítője, az égerlevelű fanyarka

Várost neveztek el róla.

Az Észak-Amerikából származó égerlevelű fanyarka hazánkban is megtalálja a számítását, így a rendkívül értékes növényt lassan mi is felfedezzük. Az angol és német nyelvű területeken Saskatoon bogyónak vagy saskatoonnak is nevezett gyümölcs most reneszánszát éli.

A fanyarka fajok és fajták közül a legismertebb a szirti fanyarka (Amelanchier ovalis)  és a rézvörös fanyarka vagy mézalmácska (A. lamarckii). A nálunk kevésbé ismert és elterjedt, Észak-Amerikában és Kanadában őshonos égerlevelű fanyarkát arrafelé régóta termesztik gyümölcsfaként. Léteznek már olyan variánsok és fajták, amelyek különösen lédús, nagy gyümölcsöket adnak, például a ’Forestburg’, ‘Greatberry’, ‘Martin’, ‘Saskalate’, ‘Saskatoon Berry’, ‘Saskablue’, ‘Sleyt’ és ‘Smoky’ fajták. Az Obelisk erőteljesen felfelé növekvő fát nevel.

egerlevelu fanyarka 02

A fanyarkák inkább dísznövényként ismertek, tavasszal az illatos, krémfehér virágokkal hódítanak, ősszel a világossárgától pirosig színeződő levelekkel.

egerlevelu fanyarka 06
Andreas Rockstein

Almaszerű, kékesfekete terméseik június-júliusban érnek, ehetőek, ennek ellenére sokáig nem fedezték fel őket gyümölcsként. Lassan teret hódít a hobbikertekben ez a növény, amelynek gyümölcsei a nevükkel ellentétben nem savanykásak, hanem enyhén édesek, egy kicsit az áfonyára vagy a cseresznyére emlékeztetnek, leheletnyi mandulaízzel. A saskatoon gyümölcse rendkívül értékes, vitaminokban, antioxidánsokban, antociánokban, csersavban gazdag.

egerlevelu fanyarka 05
Andreas Rockstein

A 2-4 méteresre megnövő égerlevelű fanyarka télálló, jól tűri a meszes talajt, és általában kevés törődéssel beéri. Amit viszont nem bír, az a kötött, pangóvizes talaj. A kertben napos vagy félárnyékos helyre ültessük. Jó sövénynövény, táplálékot biztosít a madaraknak, rovaroknak is.

Tavasszal komposztot igényel. Nyáron, amikor a gyümölcsök érnek, mindenképpen szükséges öntözni a bokrot. Hasonlóan a ribiszkéhez, időről-időre tavasszal a legidősebb hajtásokat ki kell vágnunk.

egerlevelu fanyarka 03

Érdekesség, hogy Saskatoon egy kanadai város neve. A hiedelemmel ellentétben nem a növényt nevezték el a városról, hanem éppen fordítva. A saskatoon kifejezés a krík indián nyelvből jön, az égerlevelű fanyarka tápláló és immunerősítő bogyói ugyanis nélkülözhetetlenek voltak a túléléshez. Számos indián él ma is a városban, amit szeretett gyümölcsükről neveztek el.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR