Egy erdei szépség a kertben: a korán nyíló májvirág

Egy erdei szépség a kertben: a korán nyíló májvirág

Kékmárcius.

A nemes májvirág hazánkban védett, eszmei értéke 5000 forint. Tilos leszakítani vagy kiásni az erdőben, azonban a kertészetekben szebbnél szebb példányokhoz juthatunk. A növény Kelet-Ázsiában igazi különlegességnek számít. Japánban úgy hívják, hogy "a virág, amely töri a havat", utalva arra, hogy tél végén jelenik meg az erdők alján. Valódi státuszszimbólum, akadnak fajták, amelyeknek egyetlen példányáért akár 7 millió forintot fizetnek a rajongók.

koran nyilo majvirag 02

Szerencsére nekünk nem kell ennyit fizetnünk, a nemes májvirág (Hepatica nobilis)  és az erdélyi májvirág (Hepatica transsilvanica)  jóval olcsóbb. Utóbbi endemikus faj, csak a Keleti- és a Déli-Kárpátokban fordul elő vadon, Székelyföldön kékmárciusnak is nevezik.

A májvirág akár már februárban viríthat: halványkék, fehér vagy lágy rózsaszín virágokat hoz, gyakran még mielőtt a mutatós levelek megjelennek. Ha jól érzi magát egy helyen, akkor szinte törődés nélkül is több száz virágot hoz, ha az évek alatt elszaporodik. Árnyékos helyet, humuszban gazdag, laza talajt igényel, zavartalanul fejlődik, ha nem zargatjuk őket.

koran nyilo majvirag 03

Jól érzik magukat a ház északi oldalán kis fák és bokrok alatt is, ilyen például a mogyoró, a varázsmogyoró, az aranyvessző. Az ázsiai és észak-amerikai fajok durvább talajszerkezetet kívánnak, mint az európai fajták. A közeget kerti föld, durva komposzt és homok, vagy aprított ág keverésével érdemes előállítani. Fagymentes napokon, január-februárban ajánlott komposztot is kiszórni.

koran nyilo majvirag 04

Az erdei növény cserépben is nevelhető. Nyáron a cserépnek hűvös, árnyékos helyen kell állnia. Öntözni a meleg évszakban csak néha szükséges, mivel a tavasszal virágzók ’szunnyadó’ állapotban vannak nyáron, télen viszont elegendő nedvességet kell részükre az erkélyen, teraszon is biztosítani, pangó víz nélkül. A fagymentes napokon öntözzünk, a fagy ellen pedig zsákvászonba bugyoláljuk a cserepet, így több virágra számíthatunk. Fontos tudnunk, hogy a növény gyengén mérgező!

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR