Nosztalgikus színfolt a kertben: így nyílnak sorban gyermekkorunk kedvenc virágai

Nosztalgikus színfolt a kertben: így nyílnak sorban gyermekkorunk kedvenc virágai

A legtöbb kertbarát elmondhatja, hogy a virágok, amelyek gyerekkorukban körülvették őket, mindig is különleges helyet foglaltak el a szívükben. Ezek a virágok sokszor a nagymama kertjében pompáztak, és illatukkal betöltötték a nyári estéket.

Az idő múlásával azonban ez a tudás kezdhet megfakulni: lassan elfelejtjük a régi növények nevét, talán még azt is nehezünkre esik felidézni, pontosan hogyan is néztek ki. Most azonban itt a lehetőség, hogy egy igazi falusias virágszigetet alakítsunk ki a kertünkben ezekből a hajdani, kedves virágokból, és felelevenítsük a szép emlékeket.

Lássuk – a teljesség igénye nélkül –, melyek ezek a sokak által kedvelt virágok, és az év melyik szakában bontanak szirmot!

1. Császárkorona (Fritillaria imperialis)

A császárkorona már kora tavasszal, április-májusban virágzik. Magas, impozáns megjelenése és élénk narancssárga vagy sárga virágai miatt könnyen felismerhető. Nagymamáink kertjében gyakran a tavasz egyik első színpompás virága volt.

nosztalgikus szinfolt 02

2. Gyűszűvirág (Digitalis purpurea)

A gyűszűvirág május-júniusban bontja szirmait. Harang alakú virágai lila, rózsaszín vagy fehér színben tündökölnek. Ezek a magasra növő, elegáns virágok mindig is a vidéki kertek díszei voltak.

nosztalgikus szinfolt 03

3. Bazsarózsa (Paeonia)

A bazsarózsa május végétől júniusig virágzik. Nagy, illatos virágai rózsaszín, piros és fehér színekben pompáznak. Ezek a gyönyörű virágok minden nagymama kertjében megtalálhatók voltak, és esküvői csokrok gyakori alapanyagai.

nosztalgikus szinfolt 04

4. Hortenzia (Hydrangea)

A hortenzia júniustól szeptemberig virágzik. Gömbölyű virágzatai kék, rózsaszín, fehér vagy lila színekben tündökölnek, és különleges hangulatot adnak a kerteknek. Nagyanyáink gyakran ültették őket az ablak alá, hogy a virágok szépsége a házból kitekintve is látható legyen.

nosztalgikus szinfolt 05

5. Borzaskata (Nigella damascena)

A borzaskata június-júliusban virágzik. Finom, szellős virágai kék, rózsaszín vagy fehér színben nyílnak, és könnyed, légies megjelenésükkel a régi falusi kertek kedvencei voltak.

nosztalgikus szinfolt 06

6. Kerti szarkaláb (Delphinium)

A kerti szarkaláb júniustól augusztusig virágzik. Magasra növő, élénk kék, lila vagy fehér virágai igazi látványosságot nyújtanak a kertben. Ezt a virágot is gyakran láthattuk nagyszüleink kertjében, ahol szinte minden évben újra és újra virágzott.

nosztalgikus szinfolt 07

7. Oroszlánszáj (Antirrhinum majus)

Az oroszlánszáj júliustól szeptemberig virágzik. Élénk színekben, többek közt piros, sárga és rózsaszín árnyalatokban pompázik. A vidám, színes virágok minden kertet feldobnak, és a gyerekek kedvencei voltak, mert a virágok formája kis állatfejre emlékeztetett.

nosztalgikus szinfolt 08

8. Verbéna (Verbena)

A verbéna júliustól októberig virágzik. Számtalan színben nyílik, a fehértől a rózsaszínen át a lila és kék árnyalatokig. Hosszan tartó virágzása miatt nagymamáink előszeretettel ültették a kertekbe.

nosztalgikus szinfolt 09

9. Porcsinrózsa (Portulaca grandiflora)

A porcsinrózsa júliustól szeptemberig virágzik. Apró, de élénk színű virágai rózsaszín, sárga, narancs és piros színekben tündökölnek. Szereti a napfényt és jól tűri a szárazságot, ezért ideális választás volt a régi kertek napsütötte részeire.

nosztalgikus szinfolt 10

10. Csillagfürt (Lupinus)

A csillagfürt júliustól szeptemberig virágzik. Magasra növő kék, lila, rózsaszín vagy fehér virágai különleges eleganciát kölcsönöznek a kertnek. Nagymamáink kertjének egyik legimpozánsabb növénye volt.

nosztalgikus szinfolt 11

11. Díszmák (Papaver somniferum)

A díszmák júliustól szeptemberig virágzik. Nagyméretű, színes virágai piros, rózsaszín és lila árnyalatokban nyílnak. Ezek a különleges virágok mindig is a vidéki kertek díszei voltak.

nosztalgikus szinfolt 12

12. Körömvirág (Calendula officinalis)

A körömvirág júliustól októberig virágzik. Élénk narancssárga vagy sárga virágai hosszú időn át díszítik a kertet. Gyakran használták gyógyászati célokra is, hiszen a körömvirág kiváló gyulladáscsökkentő és sebgyógyító hatású.

nosztalgikus szinfolt 13

13. Rézvirág (Zinnia elegans)

A rézvirág nyártól őszig virágzik, élénk színekben pompázik, és nagymamáink kertjének egyik legüdítőbb növénye volt. Könnyen nevelhető, és hosszú virágzási ideje miatt a kert bármely részén szemet gyönyörködtető látványt nyújt.

nosztalgikus szinfolt 14

Ezek a virágok nemcsak szépségükkel varázsolják el a kertet, hanem régi emlékeket is felidéznek, amikor nagyszüleinkkel együtt töltöttük a nyári szünidő napjait a kertben. Ültessünk hát belőlük néhányat, hogy a régi idők hangulata újra életre keljen, és mi is megoszthassuk gyermekeinkkel ezeket a kedves emlékeket.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR