A tavasz sztárja a császárkorona: íme a legszebb fajták

A tavasz sztárja a császárkorona: íme a legszebb fajták

Narancsszínű virágözön.

Ahogyan számos mutatós hagymás növény, úgy a császárkorona vagy császárliliom (Fritillaria imperialis)  is a Közel-Keletről és Dél-Ázsiából származik. Onnan a kolostorkerteken keresztül jutott el a díszes barokk ágyásokba és a színes vidéki kertekbe.

A császárkorona magassága lenyűgöző: akár 120 cm-esre is nőhet. A szár tetején koszorúszerűen ülnek a narancsszínű virágharangok, amelyeket feltűnő levélzet vesz körül. Napjainkban már élénksárga, piros, narancs virágszínű fajták is léteznek.

csaszarkorona tavasz sztarja 02
Fritillaria imperialis

Némileg kisebb, de 80 cm-es magasságával is vonzó a törpe császárkorona (Fritillaria raddeana), amely elsősorban a mediterrán hangulatú kertekbe illik. A perzsa kockásliliom (Fritillaria persica)  is lenyűgöző a számtalan szilvaszínű, krémfehér vagy zöldes árnyalatú harangocskájával.

csaszarkorona tavasz sztarja 03
Fritillaria raddeana (Rictor Norton & David Allen)

Ezek a császárliliom fajok teljes napsütést és humuszban gazdag, jó vízelvezetésű talajt igényelnek. A valamivel nedvesebb tavasz nem jelent gondot, de a pangó vizet mindenképp kerülni kell. Nyáron, a hagymák nyugalmi időszakában viszont a talajnak feltétlenül melegnek és száraznak kell lennie, ez különösen a törpe és a perzsa faj esetében fontos.

csaszarkorona tavasz sztarja 04
Fritillaria persica (peganum)

A mocsári kockásliliom (F. meleagris)  vadon nő néhány helyen, védett, őshonos növényként. A mindössze 30 cm magasra megnövő faj szereti az üde, tartósan nedves talajt és félárnyékban is jól érzi magát. Fehértől sötétliláig terjedő színű virágait sakktáblaszerű mintázat díszíti. A természetes kertekben főként csoportosan mutat jól.

csaszarkorona tavasz sztarja 05
Fritillaria meleagris

Ahogy más hagymásoknál, úgy a császárkoronánál is a hagymába vándorolnak a föld feletti részekből a tápanyagok az elvirágzást követően. Először a lomb és a szár sárgul el, majd lassan elszáradnak ezek a részek. Semmi esetre se vágjuk idő előtt vissza a hervadó zöldeket, mivel a következő tavasszal az elraktározott anyagoktól függ a növény kihajtása.

csaszarkorona tavasz sztarja 06
Fritillaria imperialis

A hagymákat augusztus-szeptemberben érdemes elültetni. Ősszel ajánlatos komposztot és paradicsom-tápoldatot adni a növénynek.

A császárkoronát az ágyások hátsó részébe érdemes telepíteni, ahol a magasságával szép hátteret biztosít. Jól társítható illatos bazsarózsával, erdei turbolyával, örmény gólyaorral. A perzsa és törpe faj jószagú cickafrakkal, velencei kutyatejjel, piros sarkantyúvirággal különösen szépen mutat.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR