Nyersen is fogyaszthatjuk értékes téli zöldségünket, a lila káposztát

Nyersen is fogyaszthatjuk értékes téli zöldségünket, a lila káposztát

Színváltó.

A lila káposzta vagy vörös káposzta a vadkáposzta termesztett változata. Értékes téli zöldség, nem csupán köretként tehetjük a csülök mellé. Sóval, borssal, ecettel és olajjal ízletes nyers salátát készíthetünk belőle, amit tovább gazdagíthatunk fűszerek, gyümölcsök vagy épp mogyoró hozzáadásával. Nagyon jól harmonizál vele a körte és a gorgonzolasajt is.

lila kaposztat nyersen is 02

Az érzékeny gyomrúaknak érdemes inkább főzve fogyasztani, és különféle fűszerekkel, például gyömbérrel vagy köménnyel emészthetőbbé tenni.

lila kaposztat nyersen is 03

Az előkészítés során nem is szükséges mosni, egyszerűen csak távolítsuk el a külső leveleket. Vágjuk félbe a káposztafejet és egy nagy kés segítségével szeljük vékony csíkokra. A vöröses-lilás kifolyó lé citromlével könnyen letakarítható. Pontosan ez a lilás lé az oka annak, hogy a zöldség olyan egészséges, ugyanis a színért felelős antociánok kötik meg a szabadgyököket és akadályozzák meg a daganatok képződését.

lila kaposztat nyersen is 04

A lila káposzta vitamintartalma is kiemelkedik, már 200 g zöldség fedezi a napi C-vitamin-szükségletet, sőt az ajánlott napi K-vitamin-mennyiség akár négyszeresét is. Ezenkívül a vörös káposzta bőven tartalmaz magnéziumot, káliumot, szelént.

lila kaposztat nyersen is 05

Magas rosttartalma hosszú időre eltelít, serkenti az emésztést.

lila kaposztat nyersen is 06

A zöldség színét egyébként a talaj típusa, kémhatása és az elkészítés módja is befolyásolja. Édes hozzávalókkal kékes-ibolyára, savasakkal vörösesre vált.

lila kaposztat nyersen is 07

lila kaposztat nyersen is 08

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR