Színváltó.
A lila káposzta vagy vörös káposzta a vadkáposzta termesztett változata. Értékes téli zöldség, nem csupán köretként tehetjük a csülök mellé. Sóval, borssal, ecettel és olajjal ízletes nyers salátát készíthetünk belőle, amit tovább gazdagíthatunk fűszerek, gyümölcsök vagy épp mogyoró hozzáadásával. Nagyon jól harmonizál vele a körte és a gorgonzolasajt is.
Az érzékeny gyomrúaknak érdemes inkább főzve fogyasztani, és különféle fűszerekkel, például gyömbérrel vagy köménnyel emészthetőbbé tenni.
Az előkészítés során nem is szükséges mosni, egyszerűen csak távolítsuk el a külső leveleket. Vágjuk félbe a káposztafejet és egy nagy kés segítségével szeljük vékony csíkokra. A vöröses-lilás kifolyó lé citromlével könnyen letakarítható. Pontosan ez a lilás lé az oka annak, hogy a zöldség olyan egészséges, ugyanis a színért felelős antociánok kötik meg a szabadgyököket és akadályozzák meg a daganatok képződését.
A lila káposzta vitamintartalma is kiemelkedik, már 200 g zöldség fedezi a napi C-vitamin-szükségletet, sőt az ajánlott napi K-vitamin-mennyiség akár négyszeresét is. Ezenkívül a vörös káposzta bőven tartalmaz magnéziumot, káliumot, szelént.
Magas rosttartalma hosszú időre eltelít, serkenti az emésztést.
A zöldség színét egyébként a talaj típusa, kémhatása és az elkészítés módja is befolyásolja. Édes hozzávalókkal kékes-ibolyára, savasakkal vörösesre vált.