Ha banán kerül a káposzta közé, gyorsabban érik

Ha banán kerül a káposzta közé, gyorsabban érik

Savanyúkáposzta házilag.

A háziasszonyok körében egyre népszerűbb fermentálás nem új keletű tartósítási módszer, legismertebb, erjedés során készülő ételeink a savanyúkáposzta és a kovászos uborka. A módszerrel bátran megpróbálkozhat bárki, hiszen nagyon egyszerű, általánosságban tiszta üvegen, némi jódmentes són, opcionálisan vízen kívül csupán a savanyítani kívánt alapanyagokra van szükség. Annak, hogy mi mindennel próbálkozunk, szinte csupán a képzeletünk vethet határt, bátran társíthatjuk a zöldségeket egymással, különféle fűszerekkel, de akár gyümölcsökkel is.

Váradi Márta  ezúttal úgy készítette fermentált káposztáját, hogy néhány banánt is adott hozzá. Az alábbiakban megtudhatjuk, pontosan miért, hogyan és milyen eredménnyel.

"Tavaly, nyár közepén ismerkedtem meg a fermentálással, receptkeresés közben rábukkantam a Fermentálás - tippek, trükkök, receptek nevű Facebook-csoportra, ahova azonnal jelentkeztem is. Egy ideig csak csendes szemlélője voltam a csoportnak, gyönyörködtem a sok színes, számomra meredek zöldség-gyümölcsös társítás láttán.

Július vége fele tele volt a kert illatozó gyümölcsökkel: josta, málna, ribizlifélék. Akkor készítettem el az első fermentált üdítőmet. A sikeres kísérletből merítettem a bátorságot, hogy belevágjak egyéb receptek kipróbálására. Aztán csak teltek és teltek a befőttesüvegek, mert beszippantja az embert a fűszerek illata és a látványos, színesen pompázó üvegek látványa, az erjedés folyamata, az izgalom, amikor sziszegni kezdenek az üvegek, jelezvén, hogy beindult az erjedés folyamata.

bananos kaposzta 02

Így jutottam el a banános káposzta fermentáláshoz, természetesen elsőre furcsának találtam a kombinációt, de ugye a puding próbája az evés…

Király Ágnes receptje a következő hozzávalókat tartalmazza:

  • 3 kg gyalult fehér káposzta,
  • 4 db zsenge banán,
  • 3 evőkanál tengeri só.

Nekem 2 kg káposztám volt, ezért 3 db banánt és 2 ek. (2 dkg só/kg) sót használtam.

bananos kaposzta 03

A gyalult káposztát összegyúrtam a sóval, hagytam pihenni egy órát, hogy levet engedjen, majd kézzel összenyomkodtam a banánt, jól összedolgoztam a káposztával, krémesen habzásig.

bananos kaposzta 04

Ezt követően jól záródó csavaros üvegbe beletömködjük a káposztát az üveg nyakáig, felöntjük a visszamaradt saját levével, akár csurig is tölthetjük, rácsavarjuk a tetőt, szorosan. Fontos, hogy ép legyen a tető és jól zárjon.

Szobahőmérsékleten erjesztjük (18-23 fok), tálcát teszünk az üvegek alá, mert a fermentáció során kinyomhatja a felesleges levet. 5-6 nap múlva kóstolható.

Miután kiforrta magát, tehetjük hűvösre, kamrába, pincébe. Felbontás után hűtőben kell tárolni.

bananos kaposzta 05

Ami az ízét illeti, nincs különbség a hagyományosan fermentált káposztához képest, a banán igazából felgyorsítja az erjedést szénhidráttartalma miatt. Bármilyen savanyú káposztából készült étel elkészítésére alkalmas, fogyasztható salátaként, vegyes salátába keverve, a felhasználás módjának igazából csak a fantáziánk szabhat határt.

Azóta savanyítottam káposztát 2%-os sóoldattal felöntve, különféle fűszerezéssel, csipkebogyóval, birsalmával. Tapasztalatom szerint a különbség csak annyi, hogy a banános káposzta nem annyira lédús, de ugyanakkor pont olyan finom."

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR