Orbáncfű: fényérzékenység és boldogság egyetlen csomagban

Orbáncfű: fényérzékenység és boldogság egyetlen csomagban

Gyakori növény, amelynek sok gyógyhatása, de veszélyes mérgei is vannak. Annál fontosabb, hogy jól megismerjük.

A közönséges orbáncfű (Hypericum perforatum)  hazánkban általánosan elterjedt évelő növény, fél-egyméteres termettel, sok-sok élénksárga virággal.
Az évelősége nemigen látszik, mert nincs áttelelő tőlevélrózsája, csak a vastag és mélyre hatoló gyökere a bizonyíték, amelyből évről-évre újra kihajt a növény.

Orbáncot gyógyít vagy okoz?

A szófejtő szótárak szerint orbáncot gyógyítottak vele, de nekem vannak kétségeim, mert a növény maga okoz égő, piros bőrt az emberen és a legelő állatokon, ugyanis fényérzékenyítő hatása van. Ez a fotoszenzitivitás annyit jelent, hogy a növény fogyasztói fokozottan érzékenyek lesznek az erős napsütésre, fájó, viszkető, égő foltok keletkeznek a napnak kitett világos, kevéssé pigmentált bőrfelületen. Ami persze a mai tudományos ismeretek szerint nem azonos a baktériumok okozta veszélyes orbánc betegséggel, de a bőrtünetek nagyon hasonlóak.

Boszorkányok ellen is hatásos

A növény angol és német neve Keresztelő Szent Jánoshoz kapcsolódik, mert az orbáncfű János-napkor, azaz a nyári napfordulókor virágzik. Ezen az eredetileg pogány ünnepen az ördög- és boszorkányűzéshez képek fölé akasztották az orbáncfű hajtásokat; ez lenne a nemzetségnév Hypericum = kép fölötti nem túl meggyőző magyarázata. A fajnév egyértelműen a perforált levelekből származik. A levelek a fény felé tartva lyukacsosnak tűnnek, az olajos mirigyek a levéllemezben áttetszőek.

Itthon a közönséges orbáncfű honos

A közönséges orbáncfű nagy valószínűséggel maga is fajhibrid, azaz két másik orbáncfű faj természetes kereszteződésével jött létre, számos rokona van, és ezek némelyikével is hibridizálódik. A növényhatározás így kissé bizonytalan. A határozói bélyegek az évelőség, a fásodó hengeres kétbordás szár, az átellenes állású ovális levelek, a levélhónaljakból induló villás elágazások, a levélfonák fekete mirigyes keretezése, az ép szélű hegyes csészelevelek, a szélkerékhez hasonló virágok, csavarodott aszimmetrikus, az egyik oldalon fekete mirigyfoltokkal kísért fogazatú aranysárga szirmokkal, az ötvennél is több porzószállal.

Depresszió ellen használják, arra tényleg jó

A közönséges orbáncfű növény minden része tartalmaz értékes hatóanyagokat, amelyeket a népi gyógyászatban százféle bajra használtak. Mára a némileg tudományosan is bizonyított depresszió enyhítő hatás maradt általánosan ismert, és a drogériákban is népszerű. Ezért az orbáncfüvet nem csak gyűjtik, gyógynövényként termesztik is. Sajnos a déli féltekén invazív behurcolt gyom lett, amely a legelőket veszélyessé teszi, a vadakat és a tenyésztett állatokat is mérgezi.

orbancfu fenyerzekenyseg boldogsag 02
Orbáncfű virágai és bimbói

orbancfu fenyerzekenyseg boldogsag 03
Orbáncfű átellenes levelei és elágazásai

orbancfu fenyerzekenyseg boldogsag 04
Orbáncfű áttetsző olajpontokkal teli levele

orbancfu fenyerzekenyseg boldogsag 05
Orbáncfű fekete mirigypontokkal szegélyezett levélfonáka

orbancfu fenyerzekenyseg boldogsag 06
Orbáncfű habitusa fölülről

orbancfu fenyerzekenyseg boldogsag 07
Orbáncfű habitusa oldalról

orbancfu fenyerzekenyseg boldogsag 08
Orbáncfű kétbordás és foltos szára

orbancfu fenyerzekenyseg boldogsag 09
Orbáncfű hegyes és ép szélű csészelevelei

orbancfu fenyerzekenyseg boldogsag 10
Orbáncfű szélkerék virága

orbancfu fenyerzekenyseg boldogsag 11
Orbáncfű porzótömege

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?