Orchideacsoda a melegebb éghajlatról: ismerd meg az Epidendrum-fajokat!

Orchideacsoda a melegebb éghajlatról: ismerd meg az Epidendrum-fajokat!

A virága kicsi, de gyönyörű és illatos.

Az Epidendrum-fajokhoz sorolt orchideák az idők folyamán igen nagy népszerűségre tettek szert a növénybarátok körében. Ez nem véletlen, köszönhetően annak, hogy a virágok alakja különleges, egyedi.

Több mint 1500 faj tartozik ebbe a trópusi, szubtrópusi éghajlatot kedvelő nemzetségbe. Ez azt jelenti, hogy a legtöbbjük nem alkalmas hosszabb távú szabadtéri tartásra; üvegházban vagy lakásban azonban jól érzik magukat.

Az otthoni körülmények között élő Epidendrum-fajok igényelnek némi külön törődést. Esetenként extra feladatokat ró a gondozásuk az orchidearajongókra. A következőkből kiderül, melyek a legfontosabb sarokpontjai az Epidendrum-fajok gondozásának.

orchidea epidendrum fajok 02
Forest and Kim Starr

Érdekes tudnivalók az Epidendrum-fajokról

A legtöbb orchidea gondozása nagy vonalakban megegyezik, de ha esetleg bizonytalanok vagyunk a tekintetben, hogy az üzletben vásárolt vagy ajándékba kapott orchideánk valóban az Epidendrum-fajok közé tartozik-e, az alábbiak remélhetően segítenek eldönteni.

Az Epidendrum-fajok többsége epifiton, azaz fán akó növény, de nem kevés azok száma sem, amelyek sziklák repedéseiben telepszenek meg. Fennmaradásukhoz minimális táptapajra van szükségük csupán. Egyes fajok a kontinentális éghajlati viszonyokhoz alkalmazkodtak; ezek is alacsony tápanyagtartalmú közegben élnek. Az Epidendrum-fajok formagazdagsága lenyűgöző. Egyesek pszeudobulbákat, azaz álgumókat fejlesztenek, amelyek kiválóan alkalmasak a fontos tápanyagok elraktározására. Mások vastag, húsos, szárölelő leveleikben tárolják hosszabb ideig a fennmaradásukat biztosító vizet és tápanyagokat.

A virágszirmok színe és alakja fajtától függ, de a család többségének virágára a végén három karéjú, a bibeoszlopra ránőtt mézajak a jellemző.

orchidea epidendrum fajok 03
Jim

Az Epidendrum-fajok igényei

Az Epidendrum-fajok viszonylag hosszú életűek és gyakran előfordul, hogy egyetlen szezonon belül többször is virágot hoznak. A növény az alacsony tápanyagtartalmú élőhelyekhez szokott, így minden további nélkül megél csupán fakérgen, illetve ha cserépbe ültetjük, a cserepet orchidea-ültetőkeverékkel töltsük fel. Ahogy említettük, a faj egyedei a legeltérőbb környezeti viszonyokhoz is képesek meglepően jól alkalmazkodni.

A lakásban tartott Epidendrum-fajok számára a magasabb hőmérséklet a kedvező, ennek ellenére az alacsonyabb hőmérsékletet is jól viselik, egészen a 10 °C-ig. Vannak gyűjtők, akiknek az Epidendrum-fajok nem tartoznak a kedvenceik közé, mondván, hogy azok virága nem elég feltűnő a többi orchideafajéhoz képest. És bár valóban kisebb méretű, apróbb virágú fajról van szó, védelméül mindenképpen érdemes megemlítenünk a finom, parfümös illatot, amely a faj virágzásának idején belengi az otthonunkat vagy a melegházat.

orchidea epidendrum fajok 04
Maja Dumat

Szaporítása jellemzően szövettenyésztés útján történik, otthoni, házilagos körülmények közötti szaporítása meglehetősen nehézkes. A környezetnek tökéletesnek és sterilnek kell lennie ahhoz, hogy az anyanövényhez mindenben hasonló utódot tudjunk létrehozni. A legtöbb kezdő, aki Epidendrum-fajok tartásával próbálkozik, rendszerint hibridet vásárol, nem pedig az alapfajhoz tartozó példányt. Nagy előny, hogy az Epidendrum-fajok könnyen, "készen" beszerezhetők.

orchidea epidendrum fajok 05
Forest and Kim Starr

Tippek az Epidendrum-fajok gondozásához

Jó hír, hogy az Epidendrum-fajok viszonylag szívósak, edzettek, kitartóan dacolnak a számukra barátságtalan, kedvezőtlen körülményekkel is. Érdemes tudnunk róla, hogy a fagypont alatti hőmérsékletet nem élik túl, de a 10 °C feletti hőmérsékleten már gond nélkül megélnek.

A világos, közvetett fénnyel megvilágított helyet kedvelik. Ha elvirágzás után a virágszálat levágjuk, a növény körülbelül két hónap elteltével újra virágzásnak indul.

Hetente egyszer öntözzük, kéthetente pedig kezeljük orchideatápoldattal (a csomagoláson feltüntetett hígításban). Ügyeljünk arra, hogy a növény ültetőközege mindig kissé nyirkos, de soha ne vizenyős legyen.

Az orchideák nem bánják, ha a gyökerük körbeszövi a cserepet, ezért csak akkor ültessük át, ha az tényleg nagyon fontos. Elég, ha mintegy három évente egyszer ültetjük át a növényt új cserépbe, hogy ezzel egyúttal friss ültetőközeggel is ellássuk. Mindenképpen orchideáknak előállított ültetőkeveréket használjunk, és akkora ültetőedényt, amelybe a növény körkörösen tekeredő gyökerei pont beleférnek.

orchidea epidendrum fajok 06

Bár egyes Epidendrum-fajok a melegebb éghajlatú területeken, például Floridában kerti növényként is tarthatók, nálunk más a helyzet. Csakis beltérben helyezhetjük el. Ha sikerül kitapasztalnunk, hogy a lakás melyik pontja a legkedvezőbb a számára, onnan már nem tanácsos tovább költöztetnünk. A hirtelen, kedvezőtlen környezetváltozás ugyanis stresszhatásként érheti a növényt, és ez meg is fog látszani rajta: betegnek, megviseltnek, erejét vesztettnek fog tűnni.

Címfotó: Maja Dumat

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR