Őszi munkák a díszkertben

Őszi munkák a díszkertben

Még késő ősszel is biztosan találunk néhány ideális napot arra, hogy rendbe tegyük a kertünket. Mielőtt beköszöntene a tél, számos olyan elvégzendő feladat van, amellyel a látvány rendezettebb lesz. Bár a kertészetekben – a gyümölcsfák kivételével – egyre ritkábban lehet szabadgyökerű dísznövényeket beszerezni, számos örökzöld és lombhullató növényt ültethetünk ilyenkor is.

Lehullott lombok

Mind a lombhullás, mind a lehullott levelek összeseprése jelentős változást hoz a kert megjelenésében. Ha van néhány nagyobb fa, ez sokszor nem is egyszerű feladat. A gereblyézés és seprés a gyep és a térkővel borított felületek megóvásának fontos folyamata, hiszen a lehullott lomb alatt a gyep kipusztulhat, aminek legtöbbször gyomosodás a vége, a burkolatokon pedig a lehullott levelek sokszor foltokat hagyhatnak. Amennyiben van rá lehetőség, a cserjék alatt, az évelőágyásokban tartsuk meg, vagy terítsük szét a lehullott leveleket, mert védi a talajt a kiszáradástól, a növények gyökerét az erős fagytól, áttelelő helyet biztosít a rovarok és sünök számára, és nem utolsósorban a bomlás során tápanyaggal látja el a növényeket.

oszi munkak a diszkertben 02

Gyepápolás

A gyepfelületek ápolása ősszel sem ér véget, ilyenkor is szükség lehet akár hetente–tíz naponta nyírásra, csak a fűnyíró kését állítsuk magasabbra, 4-5 centiméterre. Nincs olyan naptárhoz köthető időpont, amikor a nyírást befejezhetjük, hiszen addig kell nyírni, amíg a fű is nő. A mikro- és mezoelemeket is tartalmazó alacsony nitrogén- és magas káliumtartalmú őszi gyeptrágyával felkészíthető a pázsit a téli időszakra: a kálium erősíti a sejtfalakat, ezáltal csökkenti a fagyás és a betegségek kockázatát, a magnézium és a vas segíti a fotoszintézist, a kén pedig a gombás betegségektől védi a gyepet. A gyepszegélyeket igazítsuk meg.

oszi munkak a diszkertben 03

A terasz és a kerti pihenő téliesítése

Klasszikusan a teraszon és a kerti pihenők mellett kapnak helyet azok a dézsás növények, amelyeknek teleltetésre van szükségük. A leanderek, pálmák, kolokáziák ugyan hálás és könnyen tartható növények, de a komolyabb fagyok beállta előtt világos és fagymentes helyre kell őket vinni, ahol visszafogott öntözés mellett várhatják a tavaszt. A fedetlen teraszok kerti bútorait is érdemes tisztítás után csapadékvédett helyre vinni, a fabútorokat pedig ősszel is átkenhetjük lenolajjal. A térkövezett burkolatok őszi nagytakarítása után ne feledkezzünk meg az év közben kimosódott fugaanyag pótlásáról sem.

oszi munkak a diszkertben 04

Virágágyások

Az egynyári növények és a lágyszárú évelők jelentős része ilyenkor elveszíti díszítő értékét, és hasonló a helyzet az elnyílt rózsákkal, az ősszel másodvirágzott és elszáradt virágú levendulákkal is. A száraz és elpusztult növényeket és növényi részeket gyűjtsük össze, a megtisztított és gyommentesített virágágyásokat takarjuk le érett komposzttal, amely amellett, hogy védi az évelők gyökereit az erős fagytól, jótékonyan hat a talajéletre, és még tápanyag-utánpótlás szempontjából sem lebecsülendő. Az összes kerti és konyhai szerves hulladéknak eleve a komposztálóban a helye. A diófalevéllel kapcsolatban ugyan némileg megoszlanak a vélemények, de külön gyűjtve és aprítva a diólevél is komposztálható, csak a folyamat kicsit tovább tart. Egyvalami bizonyos, a legrosszabb megoldás az égetés.

oszi munkak a diszkertben 05

Ha mindennel készen vagyunk, kezdődhet a felkészülés az előttünk álló tavaszra: a következő évi növénytelepítés végiggondolása, az új kerti építmények és burkolatok arculatának, stílusának megtervezése vagy marad egyszerűen csak az ábrándozás és a téli madáretetés.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR