Őszi séta közben gyűjtsük be a rétről a virágoskertünk magjait

Őszi séta közben gyűjtsük be a rétről a virágoskertünk magjait

Változatosság.

Nyár végén, ősszel elérkezik az ideális időpont a virágos és füves rétek érett magjainak betakarítására. Tegyünk egy sétát a természetben és gyűjtsük össze a saját virágoskertünk alapjait!

viragoskertunk magjait oszi seta 03

Ily módon jelentősen hozzájárulhatunk a fajban gazdag élőhelyek kialakításához. A virágos rétek biodiverzitása nagy, sokféle állatnak kínálnak táplálékot, életteret, búvóhelyet. A nagyüzemi gazdálkodás, az óriási mezőgazdasági táblák mellett rendkívül fontosak ezek a területek, amelyek megőrzik a fajgazdagságot, a sokszínűséget.

viragoskertunk magjait oszi seta 02

A saját virágos rétünket nem kell feltétlenül fűnyíróval karbantartani, az évi két kaszálás is elegendő lehet, nyáron és ősszel. A gyíkfű, a mezei katáng, a kígyószisz, az erdei mályva vagy a szurokfű a mi kertünkben is helyet kaphatnak.

viragoskertunk magjait oszi seta 04

A magokat gyűjtsük össze és napos helyen, esőtől védve szárítsuk meg. A virágos rétet alkotó virágokat sovány talajra kell vetni. Terítsük szét a magokat és fedjük őket mulcsréteggel, például levágott fűvel vagy szénával. Ennek mindenképp meg kell történnie ősszel, hogy télire a magok elérjék a megfelelő érettséget. Tavasszal az egynyári virágokat, például a mákot vagy körömvirágot is közéjük lehet venni.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR