Pajzstetű szívja a szobanövény vérét, segítség!

Pajzstetű szívja a szobanövény vérét, segítség!

Fonnyad szegény növényünk levele, esetleg ragacsos foltok vannak rajta? Kezdhetünk gyanakodni, hogy tetvek martaléka lett. Így védjük meg!

A pajzstetű számos szobanövényen megtelepedhet. Igen alattomos kártevő, a növény nedvét szívogatva megfosztja azt az alapvető tápanyagoktól. Lássuk, hogyan ismerhetjük fel és hogyan védekezhetünk a kártételük ellen!

Miről ismerhető fel a pajzstetű?

A pajzstetvek a meleg, száraz környezetet kedvelik. A pajzstetű apró termetű, ovális, lapos, és barnás-szürkés, pajzsszerű védőburok fedi. Általában a levélfonákon és a levélnyelek közelében élősködik.

Pajzstetű

A pajzstetűhöz hasonló a gyapjas levéltetű. A kettő közötti fő különbség, hogy míg a kifejlett pajzstetvek eltávolítása nehezebb, a gyapjas levéltetvekkel könnyebben el tudunk bánni. A pajzstetű terjedése nagyrészt a mászó egyedek mozgásától függ. Ezeket úgy találhatjuk meg, ha a növény ágaira körben kétoldalas ragasztószalagot ragasztunk.

Így védekezhetünk a pajzstetű ellen

A pajzstetves növény sínylődik, ránézésre fonnyadt, összeaszott, beteg. Levelei sárgulnak, végül le is potyoghatnak. Esetenként ragacsos nedvet vagy korompenészt is megfigyelhetünk a leveleken és a szárakon. Az erősen fertőzött növények csak kevés új hajtást hoznak, ha hoznak egyáltalán; a kezeletlenül hagyott növény el is pusztulhat. A pajzstetvekről elmondható, hogy igen invazív kártevők, és a többi növényt is könnyen megfertőzhetik, így a legjobb, ha a pajzstetves növényt minél hamarabb elkülönítjük a többitől.

Pajzstetű kártétel

Többféle módon is kezelhetjük a növényt, hogy megszabadítsuk a makacs kártevőktől. Jobb, ha tudjuk azonban, hogy nem létezik egyszerű módszer a fertőzés megszüntetésére.

Az egyik lehetőség, hogy a pajzstetveket sorban leszedegetjük vagy enyhe dörzsölő mozdulatokkal távolítjuk el a levelekről és a szárakról. Alkohollal átitatott vattacsomóval is letörölhetjük a pajzstetveket enyhe fertőzöttség esetén.

Kaphatók természetesen különböző pajzstetű elleni szerek a különböző kertészeti áruházakban, gazdaboltokban. Ide tartoznak a rovarölő spray-k, permetek. Ideális esetben akkor kell ezeket alkalmazni, amikor a pajzstetű fejlődésében eléri a mászó állapotot, ekkor ugyanis a leghatékonyabb a kezelés. A legjobb eredmény elérése érdekében a rovarölő szert legalább egy hónapon keresztül vagy még tovább hetente ki kell juttatni a növényre.

Nagyfokú fertőzés esetén előfordulhat, hogy az a legjobb megoldás, ha a beteg növényt kidobjuk.

Otthon is elkészíthető házilagos szerek a pajzstetű ellen

A bolti vegyszerekkel szemben sokan szívesebben használnak saját készítésű szert a pajzstetű kártétele ellen. A boltokban kapható rovarölők helyett használhatunk fehérítőmentes mosogatószert (kb. másfél teáskanálnyit adjunk 1 liter vízhez).

Készíthetünk olajos spray-t is a pajzstetű legyőzésére. Kb. 2 liter vízben keverjünk el 1 evőkanál étolajat és 1 evőkanál babasampont. Ráadásként adhatunk hozzá 100-125 ml alkoholt, hogy a keverék még jobban behatolhasson a védőpajzsok alá.

Ha penész is megjelent, adjunk a keverékhez 1 evőkanál szódabikarbónát is. Alkalmazás előtt alaposan rázzuk fel. Szükség szerint 5-7 naponta permetezzük meg vele a növényt, ügyelve arra, hogy a levelek mindkét oldalára jusson belőle. A leveleket egyenként is lemoshatjuk a szappanos/olajos keverékkel, majd alaposan öblítsük le.

Mielőtt bármelyik házilagos keveréket felhasználnánk

Fontos megjegyezni, hogy minden esetben, amikor saját készítésű szert használunk, először a növény egy kis részén próbáljuk ki, hogy meggyőződjünk róla, nem okoz semmilyen károsodást. Szőrös vagy viaszos felületű leveleket ne permetezzünk.

Kerüljük továbbá a fehérítő alapú szappanok vagy tisztítószerek növényeken való alkalmazását, mivel ez káros lehet a számukra. Az is fontos, hogy a házilagos keverékeket soha ne használjuk kánikulában, illetve tűző napfénynek kitett növényeken, mivel ez a növény rövid időn belüli megégését, majd pusztulását okozhatja.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR