Palántadőlés ellen kamillateával vehetjük fel a harcot

Palántadőlés ellen kamillateával vehetjük fel a harcot

Nyilván nem nagyüzemi technika, de az interneten megosztott tapasztalatok azt mutatják, hogy a kamillateás beöntözéssel megelőzhetjük a féltve őrzött palánták pusztulását. Itt a módszer.

A palántadőlés igen zavaró és frusztráló jelenség a hobbikertészek számára. Miután aprólékos gonddal elültettük magokat, megkezdődik a napi várakozás, hogy mikor kezdenek a magok életre kelni. Időnként előfordulhat, hogy egyáltalán nem csíráznak ki. Máskor meg, ha ki is csíráznak, a kis növénykezdemények sárgának, betegnek, gyengének tűnnek.

Palántadőlés

Vagy az is előfordulhat - és ez talán a leginkább szívszorító látvány -, hogy az addig hibátlannak, tökéletesnek tűnő hajtás egyszer csak váratlanul eldől. Mindössze annyit látunk, hogy a szára a tövénél egy kicsit összeaszott és elszíneződött. Ezt a jelenséget nevezzük palántadőlésnek, ami igencsak sok fejtörést okoz a csalódott növénybarátoknak.

Palántadőlés

Harc a palántadőlés ellen

Ha szeretnénk, hogy a jövőben ne kelljen ilyen jellegű problémával szembesülnünk, létezik néhány apró fortély, amelyeket sikerrel bevethetünk.

Mindenekelőtt győződjünk meg róla, hogy az általunk palántaföldként használt ültetőközeg steril és a cserepek is tiszták. Biztosítsuk a palánták környezetében a megfelelő légáramlást azáltal, hogy nem ültetjük a magokat túl közel egymáshoz. Ne öntözzük túl a földet és a felszín sose legyen folyamatosan nedves.

Korábban már írtunk a fahéj gombaölő hatásáról, most lássuk, mi a helyzet a kamillával! Ha főzünk egy gyenge kamillateát és a kihűlt főzetet szórófejes flakonból hetente 2-3 alkalommal a palántaföldre permetezzük, nagyobb eséllyel megóvhatjuk a kis palántákat a palántadőléstől. Szintén megelőzésképpen érdemes vetés előtt a magokat 2-3 órára beáztatni a teába. A kamillatea is olyan gombaölő tulajdonságokkal rendelkezik, amellyel eredményesen felvehetjük a harcot a talajban található kórokozók ellen.

Így készüljön el a növényvédő főzet

1 db teafiltert áztassunk be kb.fél liter forró (de nem lobogó!) vízbe. A filtert vegyünk ki 5-6 perc múlva, hagyjuk a főzetet kihűlni, majd hígítsuk fel vízzel úgy, hogy egy halványsárga színű oldatot kapjunk. A kihűlt és felhígított teát töltsük szórófejes palackba, majd szükség szerint permetezzük meg vele a palántaföldet. A palántákat rendszeresen kezeljük így, amíg el nem érkezik a kertbe történő kiütetésük ideje. Ezzel a módszerrel jó eséllyel megelőzhetjük a bosszantó, nem kívánt palántadőlést.

Aki a hagyományos módon szeretne küzdeni, annak javasoljuk Növénydoktor korábbi írását >>

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR