Peszterce, a penészszagú csalánimitátor

Peszterce, a penészszagú csalánimitátor

Az árvacsalánhoz hasonló útszéli növény, jelentős gyógyító hagyományokkal rendelkezik.

A fekete peszterce (Ballota nigra) az árvacsalánfélék családjába tartozó, eredetileg mediterrán származású növény, amely mára egész Európában elterjedt. A “Ballota” nemzetségnév ógörög eredetű, elutasítót, taszítót jelent, és a növény kellemetlen szagával, penészillatával kapcsolatos, ami miatt a legelő állatok elkerülik. A peszterce szó eredetére sajnos nem találtam meggyőző magyarázatot; a peszterkedik a magyar értelmező szótár szerint berzenkedik, azaz ellenszegül, ami valamennyire hasonlít a tudományos név jelentésére. A “nigra”, azaz fekete az elfonnyadt peszterce levelek különösen sötét színére utal.

Foltokban terjed, tél sem viseli meg

A fekete peszterce ritkán magányos növény, többnyire több négyzetméteres foltokat borít, amelyek a talajfelszín alatti gyöktörzsekkel terjeszkednek. Ezek a rizómák élik túl a hideg teleket, tavasszal alacsonyan kúszó meddő hajtások és felemelkedő virágos szárak bújnak elő. A szár a családra jellemzően négyszögletes, gyakran erősen szőrözött. A nyeles, ráncos, csipkés-fogas, szőrös levelek átellenesen állnak, felettük a négyes-tízes álörvökben álló virágok. A murvák és a csészecimpák is hegyes csúcsban végződnek. A tipikus ajakos virágok lecsüngő alsó ajka három karéjú, a keskenyebb fölsőnek gyapjas a domború teteje. A virágok többsége hímnős, de akadnak nőneműek is. A termés a megmaradó csészelevél védelmében fejlődő négy fekete makkocska. Késő őszre a peszterce levelei gyakran sötétvörösre váltanak, a tavasszal és nyáron piros és lila virágok az első őszi fagyok után már majdnem fehérek lesznek.

Nyugtató gyógynövény?

A fekete peszterce sokfelé útszéli gyom, félárnyékos erdőszéleken néha domináns talajtakaró. Bolygatott területeken, gyomtársulásokban, nitrogénben gazdag földhányásokon sokszor az elsőnek megtelepedő növény. A népi gyógyászatban nyugtatóként, köhögéscsillapítóként és emésztési gondokra is használták, de tudományosan bizonyított hatást nem sikerült kimutatni. A gyógyító hagyományok eljuttatták a pesztercét a világ minden sarkába, Amerikában és Új-Zélandon behurcolt gyomként tartják számon.

peszterce csalanimitator 02
Peszterce ráncos és csipkés-fogas levelei

peszterce csalanimitator 03
Peszterce szőrös felszínű levele

peszterce csalanimitator 04
Peszterce szőrös szögletes szára

peszterce csalanimitator 05
Peszterce dúsvirágú hajtáscsúcsai fölülnézetben

peszterce csalanimitator 06
Peszterce sűrű hajtáscsúcsa oldalnézetben

peszterce csalanimitator 07
Peszterce ajakos virága

peszterce csalanimitator 08
Pesztece virág háromkaréjú alsóajkai

peszterce csalanimitator 09
Peszterce későőszi hajtáscsúcsa

peszterce csalanimitator 10
Peszterce mélyen ülő makkocska termései

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR