Árvacsalán ártalmatlan vámpírszájjal

Árvacsalán ártalmatlan vámpírszájjal

Nagyszájú (ajakos...) növények, de nem csípnek, sőt etetik a méheket és díszítik a kerteket.

Az árvacsalán (Lamium)  egy több ezer fajt magában foglaló növénycsalád névadója. Régebben ajakosvirágúaknak hívták az árvacsalánokat, amit tudományosan az alsó és felső ajakká összeforrt virágszirmokkal magyaráznak, de évezredekkel ezelőtt a ’lamium’ szó csak a mondabeli vámpírszájra hasonlító virágalakra utalt. A növénycsaládokat ma már nem egy jellemző tulajdonságról (ajakos, ernyős, pillangós stb.), hanem egy jellegzetes családtag nemzetségről nevezik el.

Piros árvacsalán, a méhlegelő

A piros árvacsalán (Lamium purpureum)  egy közönséges útszéli gyom, amely a földművelés elterjedésével hódította meg a szántóföldeket, a kerteket, az erdőket. Azért árva, mert nem csíp, azaz ártalmatlan, gyámoltalan, nem tud védekezni, mint a botanikailag nem rokon igazi, csípős csalánok. Ahogy az árvaszúnyog is különbözik a csípőszúnyogtól. Az apró növényhez közel hajolva gyönyörű virágokat láthatunk és fotózhatunk. A terebélyes talajfoltokat borító sok-sok árvacsalán tavasztól őszig virágzó méhlegelő.

Sárga árvacsalán, a dísznövény

Korábban a nagyobb termetű, élénksárga virágú sárga árvacsalánt is a Lamium  nemzetségbe sorolták, de az újabb kutatások szerint már külön nembe (Galeobdolon)  tartozik, és ennek megfelelően a magyar nevét is átírták, egy szóban sárgaárvacsalánra. Az erdei sárgaárvacsalán (Galeobdolon luteum)  az árnyas erdők szépsége, kerti fajtákat is nemesítettek belőle, amelyek aztán néha visszavadulnak, kiszöknek a természetbe.

arvacsalan 02
Piros árvacsalán ajakos virágai közelről

arvacsalan 03
Piros árvacsalán virágai fölülről

arvacsalan 04
Piros árvacsalán terület borítása

arvacsalan 05
Erdei sárgaárvacsalán virágai álörvökben

arvacsalan 06
Erdei sárgaárvacsalán virágai fölülnézetben

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR