Csomborpereszlény: oroszlánszáj gyufafej méretben

Csomborpereszlény: oroszlánszáj gyufafej méretben

Olyan apró virág, hogy a szépsége csak nagyítóval csodálható, és a neve olyan csavaros, mintha viccből találták volna ki.

A teljes nevén parlagi csomborpereszlény (Acinos arvensis) egy apró évelő növény a legszárazabb és legnaposabb sziklagyepben vagy a posza homokon. Virágzáskor tíz centiméter magas, és később sem nő arasznyinál nagyobbra. Már az elején bevallom, hogy korábban magam sem láttam még, mert ehhez nem elég sétálni a természetben, négykézlábra kell ereszkedni, amit egy másik növényért tettem, amikor megpillantottam a gyufafejnyi színes virágokat. Közel hajolva egyértelmű volt, hogy ajakosok, és a növényke kellemes mentás illata is megerősítette, hogy az árvacsalánfélék családjába tartozik. A további növényhatározás azonban nem volt könnyű. A magyar Wikipédián nem is szerepel, az angol nyelvű is csak hét sort szán rá, szerencsémre a német a növényeknél szokásos egész oldalt.

Se nem csombor, se nem pereszlény

Így tudtam meg, hogy a növényt már az ókori görögök is ismerték, de a mai tudományos nevét csak 1946-ban kapta; az “Acinos” nemzetségnév illatos virágot, az “arvensis” fajnév mezeit jelent, a magyar nevet szerintem a botanikai bizonytalanság ihlette. Linné ugyanis a 18. században még kakukkfű fajnak (Thymus acinos) vélte, a későbbi sorrendet már nem nyomoztam ki, de csombor (Satureja) féle lett, majd pereszlény (Calamintha) faj, borsfűnek (Clinopodium) is besorolták, és még tucatnyi nemzetséget találtam, amelybe beillesztették. A botanikusok bizonyára idővel rájöttek, hogy egyik nemzetségbe sem passzol igazán, így kapott sajátot. A magyar név pedig egy keverék; ha se nem csombor, se nem pereszlény, akkor legyen csomborpereszlény.

Jól bírja a szárazságot

A parlagi csomborpereszlény levelei keresztben átellenesen, emeletekben állnak, tojásdad-lándzsásak, a színük gyengén, a fonákuk sűrűn szőrös, és az erek feltűnően kiemelkednek. A csúcsi álörvökben álló virágok lilák, szőrökkel védett fehér torokkal, a csészék mélyen barázdásak, hasasodók, később terméséréskor a fogaik összezárulnak. Az így bezárt makkocskákkal a levegős kapszula később lehullik, a szél és az eső görgeti, az állatok betapossák. A biztonság kedvéért a növény indákkal is terjed. A szakirodalom szerint egész Európában megtalálható növénykét én olyan száraz helyeken láttam, ahol számomra csoda, hogy egyáltalán zöldellhet valami.

csomborpereszleny 02
Csomborpereszlény szőrös és szögletes szára

csomborpereszleny 03
Csomborpereszlény emeletes virágörvei


csomborpereszleny 04Csomborpereszlény levelének színe

csomborpereszleny 05
Csomborpereszlény levélfonáka a kiemelkedő erekkel

csomborpereszleny 06
Csomborpereszlény hasas csészéi

csomborpereszleny 07
Csomborpereszlény virágai a hegyes csészecimpákkal

csomborpereszleny 08
Csomborpereszlény aprócska virágai

csomborpereszleny 09
Csomborpereszlény csészébe zárt termései

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR