Tisztesfű, ami (talán) megóv egy sérüléstől

Tisztesfű, ami (talán) megóv egy sérüléstől

Baj esetén keressük a természetben a katonásan álló szép fehér virágfüzéreket, amelyek a nevüket nem a katonatisztekről, hanem a tisztító hatásukról kapták, ugyanis sebgyógyító hatást tulajdonítanak neki.

A hasznos tisztesfű (Stachys recta) ajakosvirágú, az árvacsalánfélék családjába tartozó évelő lágyszárú növény. Többnyire elágazás-mentesen, egyenesen és katonásan áll, kisebb csoportokban, mint egy díszegyenruhás alakulat, de a nyelvtudomány szerint nem a tisztekről, nem is a tisztességről, hanem a tisztító hatásáról kapta a nevét a szomszédos szláv és a germán nyelvekben is. Már az ókor óta sebtisztító, sebesüléstől védő hatást tulajdonítanak a növénynek.

Gyöktörzse terjed a felszín alatt

A “Stachys” nemzetségnév ógörögül kalász jelentésű, ami a hosszú virágfüzérre utal, a “recta” fajnév latinul egyenest és felállót jelent, ami szintén nagyon jellemző a növényre. A csoportosság a felszín alatt áttelelő és terjedő gyöktörzs miatt van, amelyből minden tavasszal az új hajtások egymás szomszédságában fakadnak. A hasznos tisztesfű Európa melegebb tájain honos szárazságtűrő növény, de a legszebb és legnagyobb példányok a kissé nedvesebb, félárnyékos helyeken nőnek.

Sokféle tisztesfű van, rokonok és nem távoli ismerősök is

A botanika tudománya nagyon sokféle tisztesfüvet ismer, de a nevek kissé ellentmondásosak. A legközelebbi rokon, az egynyári Stachys annua, amelynek most tarlóvirág a magyar neve. A korábban orvosi tisztesfűnek nevezett távolabbi rokon átkerült egy másik nemzetségbe, és most orvosi bakfű (Betonica officinalis) néven szerepel az újabb növényhatározókban.

Jellegzetes ajakos virágok

A hasznos tisztesfű szára a családra jellemzően négyszögletes, részben rásimuló, máshol elálló szőrű. A levelek átellenesek, az alsók nyelesek, a fölsők ülők, keskeny lándzsásak, hegyes csúcsúak. A virágok emeletes álörvökben állnak, hatosával, tízesével. A csészefogak háromszögűek. A párta fehér vagy halványsárga, apró barna foltokkal. Az ajakos virág nagyon tágra nyílik, közel hajolva mélyen belátunk a szájába. Valószínűleg ez csalogatja a megporzó rovarokat is, itt mindig bőven van könnyen hozzáférhető nektár és virágpor.

A hobbikert.hu kiegészítése

A tisztesfű, vagy más néven Stachys recta, fő hatóanyagai a tanninsav, nyálkaanyagok és néhány esszenciális olaj. Ezek a hatóanyagok hozzájárulnak a növény gyógyító tulajdonságaihoz.

A növény föld feletti részét, amely június és augusztus között virágzik, kaszával vagy késsel kell levágni. A begyűjtött növényt jól szellőző padláson kell szárítani, mint más gyógynövényeket is, mert csak így őrzi meg eredeti színét.

A tisztesfű használata a gyógyászatban a múltban széles körben elterjedt volt, és több gyógyszerkönyvben is szerepelt herba sideritidis néven. Ma már csak bizonyos speciális teakeverékekben és a népi gyógyászatban használják. A hagyományos használatok között szerepel a gyomorproblémák, a bőrproblémák és a légzőszervi problémák kezelése. Megjegyzendő, hogy a modern orvostudomány jelenleg nem ismeri el ezeket a használatokat, és több kutatásra van szükség a hatékonyságuk megerősítéséhez.

tisztesfu megov 02
Hasznos tisztesfű virágzata

tisztesfu megov 03
Hasznos tisztesfű szálegyenes példányai

tisztesfu megov 04
Hasznos tisztesfű szögletes szőrös szára

tisztesfu megov 05
Hasznos tisztesfű átellenes levelei és elágazása

tisztesfu megov 06
Hasznos tisztesfű nyeletlen lándzsás szárlevele

tisztesfu megov 07
Hasznos tisztesfű zsúfolt álörve bimbókkal és virágokkal

tisztesfu megov 08
Hasznos tisztesfű túlméretes megporzóval

tisztesfu megov 09
Hasznos tisztesfű ajkai a barna foltokkal

tisztesfu megov 10
Hasznos tisztesfű hatalmasra tátott ajkai

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR