Egy elfeledett gyógynövény: a fehér árvacsalán

Egy elfeledett gyógynövény: a fehér árvacsalán

Teaként is elkészíthetjük.

Manapság nem köztudott, hogy a fehér árvacsalán (Lamium album)  egy tradicionális gyógynövény, amelyet számtalan betegségre javasol a népgyógyászat. Gyakori növény, megtaláljuk az üde gyomtársulásokban, de akár a kertben is megjelenhet.

feher arvacsalan gyogynoveny 02

A 20-60 cm magasra növő évelő szára szögletes, szőrös. Fehér, álörvöt alkotó virágai májustól néha egészen szeptemberig nyílnak.

A fehér árvacsalán virágai tartalmaznak jelentős mennyiségű szaponint, tannint és nyálkaanyagot, emiatt hatásosak felső légúti betegségek, a száj és torok enyhe nyálkahártya-gyulladása, valamint gyomor- és bélproblémák, húgyúti gondok esetén. Javasolják álmatlanság, magas vérnyomás, külsőleg pedig korpa ellen. Régen hajszőkítésre is használták.

feher arvacsalan gyogynoveny 03

A kis, fehér virágokat májustól gyűjthetjük, a virágos hajtásokat és a fiatal leveleket is betakaríthatjuk. Megszárítva teát készíthetünk belőlük.

A virágok kellemesen édes ízűek, ezért desszertekhez is adhatjuk őket, akár díszítésként is. A levelek, amelyeket a népgyógyászat gyomor- és bélrendszeri betegségekre ajánl, mogyorós ízűek és a spenóthoz hasonlóan készíthetjük el őket.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR