A gumós macskahere vajon mire hasonlít?

A gumós macskahere vajon mire hasonlít?

A méteres termetű növény olyan mutatós, hogy dísznövényként is ültetik.

A gumós macskahere (Phlomis tuberosa)  az árvacsalánfélék (Lamiaceae) családjába tartozó, nagy termetű, akár másfél méteresre is megnövő lágyszárú, évelő növény. Hogy melyik szerve, a bimbói, a virágzata vagy a gumói hasonlítanak a macskaherére, azt nem sikerült megfejtenem, de tény, hogy a népnyelv számos növényben véli felfedezni az ivarszervi hasonlóságokat. A “Phlomis” nemzetségnév ógörögül lángot, lámpakanócot, gyapjast jelent, valamelyik mediterrán rokon növény adhatta a kanóckészítés alapanyagát. A “tuberosa” fajnév gumósat jelent, de mivel védett növény, nem ástam ki, hogy megnézhessem a föld alatti gumóit. Fényképen láttam a gumókat, aprók, barna héjúak, és állítólag főzve ehetőek.

Ha egy erdőből rét lesz…

Kirándulások közben éveken keresztül átvágtam egy mélyárnyékos erdőrészleten, ahol a talajt arasznyi nagy, háromszög alakú, sötétzöld, puha pelyhes levelek borították. Mindig törtem a fejem, hogy milyen növény lehet, de sem nyári virágszárat, sem téli kórót soha nem találtam, így a levelek alapján nem jutottam semmire. Tavaly a természetvédelmi terület kezelője kivágatta az özönnövényként terjeszkedő gyomokat, az ostorfákat, az akácot, a bálványfákat, és egy kis erdei tisztás jött létre. Idén tavasszal az erdőből lett új rét kivirágzott, a számomra ismeretlen levelek közül méteres virágszárak emelkedtek ki gyönyörű rózsaszín virágokkal. Kiderült, hogy éveken át a macskahere árnyékban sínylődő tőleveleit nézegettem.

Védi magát a lentről felmászó látogatóktól

A gumós macskahere a löszpusztarétek, löszgyepek, ritkásabb karsztbokorerdők fényigényes lakója. Erőteljes, négyszögletes, kopasz szára gyakran pirosló. A felső átellenes lándzsás murvalevelek hónaljában, egymástól távol álló, tömött álörvökben 20-40 virág van, amelyeket alulról szőrös, áralakú előlevelek védenek a nemkívánatos, lentről felmászó látogatóktól. A virágok viszont bőséges nektárkínálattal várják a fölülről repülve érkező megporzó rovarokat. A csöves párta felső cimpája hosszan előrenyúlik, sisakosan domborodik, és a rojtos szegélye a porzókkal számomra egészen mulatságos alakzatokat mutat.

gumos macskahere 02
Hosszú virágzat, egymástól távol álló álörvökkel

gumos macskahere 03
Arasznyi puha, pelyhes háromszög alakú tőlevelek

gumos macskahere 04
Lándzsás murvalevél az álörv alatt

gumos macskahere 05
Gumós macskahere bimbós virágzata

gumos macskahere 06
Pirosló szögletes szár álörvökben álló virágokkal

gumos macskahere 07
A virágörvöket alulról árszerű szőrös előlevelek védik

gumos macskahere 08
A bőséges nektár kínálat vonzza a rovarokat

gumos macskahere 09
A virágok sisakszerű felső cimpái rojtos élűek

gumos macskahere 10
A párta felső cimpája fülecskés űrlénynek is elmenne

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR