Plusz virágok és zöld: futtassunk kúszónövényeket a fákra

Plusz virágok és zöld: futtassunk kúszónövényeket a fákra

A rózsától az iszalagig.

Virágzási időszakban számtalan fa elvarázsol minket a virágaival, az év nagy részében azonban csak a levelekkel díszítenek. Némi trükkel ekkor is "virágba" boríthatjuk őket, amennyiben virágos kúszónövényeket futtatunk rájuk. A kúszónövények támasztékot igényelnek, erre a célra tökéletesen megfelelnek a fa nagy ágai és törzs is. Gyakran nem csak színt és illatot, de romantikus, buja atmoszférát is hoznak a kertünkbe.

futtassunk kuszonovenyeket fakra 05

Az ideális kúszónövények ide azok, amely segítség nélkül is felfelé törnek. Hajtásaik önállóan futnak és tekerednek magasra. Tüskékkel, ragadós gyökerekkel, indákkal, kacsokkal találnak utat a fatörzs és a kéreg repedéseiben. Csak az első 2-3 évben kell segíteni, utat mutatni nekik.

futtassunk kuszonovenyeket fakra 04

Nagyon népszerűek a Rambler rózsák, például a fehér virágú ‘Bobby James’, a ‘Lykkefund’ vagy a halvány rózsaszín virágokkal díszítő ‘Paul’s Himalayan Musk’. Csak a nagy és erős fákra futtassuk őket, mert évente akár több métert is nőhetnek a hajtásaik, ha jól érzik magukat.

futtassunk kuszonovenyeket fakra 02

Kevésbé erőteljes növekedésűek egyes klemátisz hibridek, így kisebb fákra és bokrokra is futtathatóak. Az olyan vad formákat, mint a hegyi és az erdei iszalag viszont inkább robusztus, erős növekedés jellemzi. Ezek akár a tetőre, szomszéd kertbe, kerítésre is túllóghatnak, így előfordul, hogy ilyenkor egy erőteljesebb visszametszéssel kell beavatkoznunk. A fehér virágú klemátisz ’Destiny’ vagy a magenta színű szirmokat bontó ’Niobe’ nagyon szépen mutatnak a fákon.

futtassunk kuszonovenyeket fakra 03

A szép virágú kék hajnalkát a fák napos oldalára érdemes ültetni. Különösen erős növekedésű a borostyán. Általában azonban évekig tart, hogy a talajtól a koronáig elérjenek az ágak és az egészséges, nagy fákat nem károsítja.

futtassunk kuszonovenyeket fakra 06

Más kúszónövények sem jelentenek veszélyes konkurenciát a fák számára, mivel azok a nagy gyökerükkel mélyebbről tudnak vizet és tápanyagot felszívni. Érdemes a fáknak néhány év előnyt adni, hogy már megerősödve, egészségesen várhassák a társnövényt. Egy kicsit távolabb ültessük a kúszókat és ügyeljünk arra, hogy a fa gyökereit eközben ne értsük meg. A kúszónövényeket ne közvetlenül a fa mellé ültessük, hanem talajhorgony és kókuszkötél segítségével tereljük a növényt, hogy megtalálja az utat.

futtassunk kuszonovenyeket fakra 07

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR