Az árnyékolt gyökérzetet kedveli a klemátisz

Az árnyékolt gyökérzetet kedveli a klemátisz

Ültessünk aljnövényzetet!

Buja, kúszó növekedésükkel és gazdag virágpompájukkal a klemátisz (iszalag) fajok igen népszerűek a hazai kertekben is. Kék, rózsaszín, fehér vagy lila virágaik szépen díszítenek, elsősorban a fő virágzási időszaknak számító május-júniusban. Egyes fajták virágai hatalmasak, akár a 25 cm-es átmérőt is elérhetik.

klematisz arnyekolt gyokerzetet 02

A klemátisz természetes élőhelyén az erdőben nő, ahol a gyökérzet árnyékban van. Ezt úgy is szokták mondani, hogy a növény a "forró fejet és a hideg lábat" kedveli.

klematisz arnyekolt gyokerzetet 05

Ez azt jelenti, a levélzetnek és a virágnak napsütésben, de a gyökérzetnek árnyékban kell lennie. Ennek érdekében terítsünk mulcsréteget a klemátisz töve köré, a kéregmulcs, a fenyőkéreg vagy a világos kavicsok is megfelelnek a célra. Hasonlóan jó megoldás, ha aljnövényzetet ültetünk, például gólyaorrot, alpesi palástfüvet, mirigyes pereszlényt, tatárvirágot, nagytermetű harangvirágot vagy kis meténget. A díszfüvek, például a medvecsenkesz és a szálkafű is remekül megfelelnek a célnak.

klematisz arnyekolt gyokerzetet 03

Amennyiben cserépben neveljük a klemátiszt, érdemes a gyökérzetet duzzasztott agyaggolyóval vagy lávagranulátummal fedni. Élő árnyékolóként a pázsitviola ajánlható.

klematisz arnyekolt gyokerzetet 04

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?