Betilthatják a lóversenyeket – a kertészkedést nem fenyegeti a szigor

Betilthatják a lóversenyeket – a kertészkedést nem fenyegeti a szigor

Régi európai hagyomány a lóverseny, azonban lehet, hogy hamarosan betiltják, hiszen lovasra, lóra, de még a fogadóra is veszélyes. Nem véletlen, hogy pszichológusok és állatvédők is hevesen kritizálják évtizedek óta.

Magyarország GDP-je 160 milliárd dollár körül mozog, ehhez képest 150 milliárd dollár fordul meg a sportfogadásokon. Csak a lóversenyeken. És csak Amerikában. Leszögezhetjük: a lóverseny elsősorban nem is verseny, hanem hatalmas üzlet. A pandémia alatt is, amikor a magyar online casino is pörög, még többen akarnak fogadni, hiszen sok más szórakozás helyett csak ez maradt nekik

Közben van olyan bajnokság – például a szaúdi Saudi Cup – ahol a győztes ehhez képest eltörpülő, de így is nagyon sok pénzt visz haza: 10 millió dollárt, azaz mintegy 3 milliárd forintot.

Pedig ennyi pénzhez sok lóverseny fogadás és sok hús-vér fogadó kell, akik nem mindig a valóban felesleges pénzüket viszik a vásárra, hanem sokszor a családi kassza bánja a szenvedélybetegségüket. Szerencsések is akadnak köztük, persze, például az a magyar férfi, aki 2019-ben, életében először, babonásan mondva a szűz kéz szerencséjével nyert 104 millió forintot lóversenyen. Az amerikai William Benter pedig tudományos szintre emelte a dolgot, valószínűségszámítási és kombinatorikai tudásával a csúcson egy algoritmusa segítségével 5-10 millió dollárt keresett – naponta. Ők azonban a kisebbség, a többség veszít és pszichológiai értelemben nem kis részük szenvedélybetegnek is tekinthető.

Ennek egyik jele, amikor nemlétező összefüggésekben kezd hinni az ember: a pszichológia ezt megerősítési elméletnek hívja, amiből születnek a fogadási babonák, és az is, hogy a veszteséget sokszor természetes velejárójának tekintik a játéknak, mondván, ezután törvényszerű, hogy legközelebb szerencsésebb lesz. Az említett mázlisták és zsenik győzelmei is pont ezt erősítik meg bennük. Plusz a média is tele van csodálatos lottónyereményekkel, sportfogadási győzelmekkel, így nem is tűnik olyan ritkának mindez (pedig ha gyakori lenne, nem kerülne be a sajtóba se)

A másik baj, hogy sokszor egyenesen belemenekülnek egy-egy veszteség után a további játékba, mert azt gondolják, hogy a folyamatos veszteséget biztos nyereség fogja követni. Ez pedig mind a függőség útjára viszi a játékosokat.

Azonban a fogadók még hagyján, ők nem viszik vásárra a bőrüket minden futamon – ellentétben a zsokékkal és nem utolsósorban lovaikkal. A National Geographic cikke szerint évi többszáz versenyló hal meg az Egyesült Államokban, főleg a pályán szerzett sérülések miatt, a PETA állatvédő szervezet pedig doppingolt, bedrogozott lovakról ír, sőt szerintük eleve maga a lovassport is állatkínzás, az állatot fizikai és lelki értelemben is megviseli. Ahogy az embereket is: egy oxfordi kutatás szerint a leeső zsoké nagy erejű ütközésben agyrázkódást szenved, ami pedig a lelkieket illeti, a sportolók az állandó versenyek miatt feszültek, így két és félszer valószínűbb, hogy szorongás, depresszió áldozatául esnek – szélsőséges, ám korántsem ritka esetben akár az öngyilkosságba is hajszolva őket.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?