Íme a 3 leggyakoribb hiba, amit a mulcsozás során elkövethetünk

Íme a 3 leggyakoribb hiba, amit a mulcsozás során elkövethetünk

Kéregapríték vs. fűnyesedék.

A talajtakarás számos előnnyel bír: nedvesen tartja a közeget, értékes tápanyagokkal látja el azt, biztosítja az egészséges talajéletet, gátolja a gyomok előretörését. Amennyiben a mulcstakarás nem a kívánt hatást hozza, valószínűleg valamit nem jól csinálunk. Vagy rosszul választunk takaróanyagot vagy nem megfelelően használjuk azt.

Nézzük a leggyakoribb hibákat!

1. Nem dolgozunk előzetesen nitrogént a talajba

A kereskedésekben gyakran kapható kéregtakaró vagy faforgács mint mulcsanyag. Ezek a lebomlásuk során eltávolítják a nitrogént a talajból, mivel a talajban élő szervezetek sok nitrogént használnak fel ezen anyagok humusszá alakításához, a fában található lignin lebontásához. Éppen ezért még a mulcsozás előtt előzetesen nitrogénnel lássuk el a talajt.

mulcsozas harom leggyakoribb hiba 04

2. Túl vastagon terítjük a fűnyesedéket

A levágott fű ideális talajtakaró, gyakran nagy bőségben áll rendelkezésünkre, emiatt sokan vastagon terítik szét. Legfeljebb 2 cm vastagon alkalmazzuk, a többit inkább komposztáljuk. A mulcsként használt fűnek lazának és némileg száraznak kell lennie, különben egy szilárd kéreggé áll össze. Némileg segíthetünk azzal, ha faforgáccsal keverjük össze (de akkor itt is szükség lesz nitrogénpótlásra).

mulcsozas harom leggyakoribb hiba 02

3. A nem megfelelő helyen használjuk a kéregmulcsot

A mulcs egyik fontos kritériuma, hogy ne tartalmazzon olyan hajtásokat, részeket, amelyek gyomoktól származnak. Ezért például a pitypangban gazdag fűnyesedéknél biztosak lehetünk benne, hogy a magok szárba szökkennek és mindent beborít majd a gyermekláncfű, körültekintően alkalmazzuk, vagy előzetesen távolítsuk el a felmagzott pitypangokat.

mulcsozas harom leggyakoribb hiba 03

A fenyőkéreg takaró nagyon jól működik a gyomok ellen. A mulcsnak min. 5 cm-esnek kell lennie, de ha erősen el akarjuk nyomni a gazokat, akkor 8 cm-es is lehet. A kéregmulcs nem csak a fényt zárja el a talaj elől, de a benne lévő lignin gátolja a magok csírázását is, a tanninok pedig lassítják a fiatal növények növekedését. Éppen ezért a kéregmulcsot ne tegyük zöldségek, gyógynövények, fűszernövények köré vagy sziklakertbe, virágszegélyekhez, inkább a gyümölcsfák, bokrok, sövények alját terítsük vele.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR