Szomorú estike: igazi night club a szenderek számára

Szomorú estike: igazi night club a szenderek számára

Nappal rejtőzködő és terepszínű virág, amely napnyugtától kezdve egész éjjel rovarcsalogatóan illatozik. 

A szomorú estike (Hesperis tristis) keresztesvirágú, a káposztafélék családjába tartozó, térdmagasságú, kétéves vagy évelő, lágyszárú növény. A “Hesperis” tudományos nemzetségnév esthajnalcsillagot, napnyugtát, estét jelent, a “tristis” fajnév szomorút, ami valószínűleg a virágok hervadt színéből vagy a bókolásából ered. Az estike természetesen reggel és délben is jelen van, csak a zöld részeit sűrű szőrzettel, a virágait terepmintázattal rejtegeti. Nem akarja, hogy a növényevő állatok megegyék, viszont éjszakára az illatával kitárulkozik a megporzó rovarainak. Csüngő virágaival még a rovarokban is válogat, mert az ilyen virághoz alulról érkezni leginkább csak a helyben lebegni tudó szendereknek van esélyük.

Nagyon szőrös, néha még a szőr is szőrös rajta

A szomorú estike a második életévébe tőlevélrózsával érkezik, a levelek nyelesek és nagyon szőrösek. A virágszár már kész, de még tömörödött virágzattal emelkedik fel, a gyakran pirosló szár dúsan szőrös, Y-alakú elágazó szőrszálak is vannak. A szárlevelek feljebb már ülők.

Jönnek az éjszakai lepkék

A virágzat laza terebélyes fürt, a virágok hímnősek, négytagúak. A gyakran csavart és hullámos szirmok sárgászöldek vagy hússzínűek sötétbarna vagy lila érhálózattal. Az álcázás olyan jó, hogy még a nagy, féltenyérnyi virágzatot is nehéz észrevenni a többi hasonló termetű növény között. A rovarcsalogató illatok csak napnyugta után jönnek elő, éjszakai lepkék a megporzók. A tudomány szerint hazánkban tízszer több éjjeli lepkefaj él, mint az átlagember által is látott napközbeni cikázók. A hosszú kocsányon még hosszabb lapos hüvelyekben képződnek az estike magvai.

Száraz gyepen, erdő szélén

A szomorú estike Európa déli, keleti és középső részein honos, száraz gyepekben, bokorerdőkben, napos erdőszéleken él. Üdébb és árnyékosabb területeken nálunk más estike fajok honosak. A kertekben egyéb, este nyíló dísznövény fajokat is neveznek estikének, de ezek egyáltalán nem vagy csak távolabbi rokonok.

szomoru estike 02
Szomorú estike fodros szőrös tőlevelei

szomoru estike 03
Szomorú estike dúsan szőrös pirosló szára

szomoru estike 04
Szomorú estike szárba szökkenése

szomoru estike 05
Szomorú estike bókoló virágai

szomoru estike 06
Szomorú estike sárgás alapszínű virága

szomoru estike 07
Szomorú estike szőrös és pirosló virágzati tengelye

szomoru estike 08
Szomorú estike becsukódott virágai

szomoru estike 09
Szomorú estike becője a nyúlás kezdetén

szomoru estike 10
Szomorú estike levéltelen kórója a hosszú becőkkel

Korábban írtunk róla:

 

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR