Kert a magasban: ne add lejjebb!

Kert a magasban: ne add lejjebb!

Bemutatom, hogyan fejlődött 1 hónap alatt a magaságy és milyen növényápolási feladatokat kell végrehajtania a gyors termésre vágyó kertészkedőnek.

Ebben a cikkben a magaságy ápolási tudnivalóiról írok. Aki kíváncsi az előzményekre, annak röviden összefoglalom: rendeltem egy magaságyat a Leier Kertshopjából, mégpedig könnyű betonból, amit fabeton vagy Durisol néven is ismerhetünk.

  1. Először leírtam, hogyan választottam ki a helyét, hogyan szereltem (legóztam) össze.
  2. Egy második írásban minden tapasztalatomat megosztottam a magaságyba rétegezendő talajokról és egyéb kerti anyagokról.
  3. Végül egy harmadik cikkben bemutattam, hogy milyen növényeket és milyen módon ültettem az új termesztőberendezésbe, hogy a lehető legtöbb termést hozza adott idő alatt.

Mindezt fotókkal és videókkal is dokumentáltam, hogy aki kedvet érez, előre elképzelhesse a projektet.

Most az a célom, hogy a magaságy ápolását mutassam be, mégpedig úgy, hogy az eltelt 1 hónap tapasztalatait is leírom. A beültetett palánták felnőttek, rekord sebességgel virágoznak és több közülük már termést is hozott. Ezt a nagyon kedvező - június eleji - hőmérsékleti viszonyoknak, a gyakori öntözésnek és a legfelső rétegbe került szuper virágföldnek tudom be

Gyomlálási munkák

Az egyenletes talajfelszín nagyon megkönnyítette a munkát és virágföld - nagy örömömre - egyáltalán nem tartalmazott gyommagvakat. Így az egyetlen kötelező művelet, a gyomlálás kb. heti 1 percet vett igénybe. A beültetett palánták mellett néhány naponta megjelent 1-1 apró gyomsarj, amelyet egy pillanat alatt kihúztam - ennyi az egész.

Árnyékolás

Előre felkészültem arra az esetre, ha a magaságy betonfalai majd felmelegszenek és árnyékolásra szorulnak. Elképzeltem, amint fehér festékkel vagy mésszel kenem be, vagy egyszerűen a déli oldalára egy kartonlapot erősítek, ami megtöri a napsugarakat. De nem volt rá szükség! A beton elég világos színű magától is, és persze langymeleg lett, de a belső része nem forrósodott fel. Sőt, még az volt az érzésem, hogy a nappali meleg megtartása éjjelente jól is jöhetett a növényeknek.

Hogy miért aggódtam a felmelegedés miatt? A napon álló kisebb virágcserepekben gyakori probléma, hogy úgy felforrósodnak, hogy a növények gyökereinek megváltozik a tápanyagfelvevő-képessége és például kálcium-hiánytünet jelentkezik. Ez a kedvenc növényemen, a paradicsomon azt eredményezi, hogy a bogyók "talpasak" lesznek, alsó részük elrothad. Szerencsére ilyesmik miatt mostantól nem kell aggódnom, mert a vastag falak megvédik a talajt.

Talajtakarás

A magaságy kiemelkedik a talajból, nagy felületen érintkezik a levegővel, sokat párologtat, így gyorsan ki is szárad. Ez nem baj, hiszen a víz gyors körforgása segít majd abban, hogy a tápanyagok időben elérjenek a gyorsan növő palánták éhes-szomjas gyökereihez. Viszont érdemes a talajt felszínét betakarni, hogy a párolgás ne legyen túl erős.

Én talajtakarásra fűkaszálékot használtam. A kert egy részén hosszabbra hagytam a füvet, majd a fűnyírás után a nyesedéket nem gyűjtöttem össze, hanem ott hagytam szikkadni. Egy nap után már szép egyenletes széna volt, amit összegereblyéztem és a magaságyban a palánták töve köré teregettem. A víztakarékosságon kívül még két előnnyel jár mindez: egyrészt a később fejlődő gyomok nem kapnak majd fényt és talán ki sem bújnak, másrészt a fejlődő termések (pl. paprikák, paradicsomok, uborkák) nem a földdel érintkeznek, hanem a tiszta, szellős szénával. Nem indulnak rothadásnak, nem lesznek koszosak, nézni is nagyobb öröm őket.

Öntözés

A rövid szabály: minden nap öntözni érdemes a magaságyat. Olyan nagy a belül lévő, közel 2 köbméternyi földmennyiség, hogy valószínűleg a növények több napig is kibírnák öntözés nélkül, de biztosan nem növekednének olyan szépen, mintha minden nap kapnának egy kis vizet. Ezért is szerencsés, hogy a kerti csap csak néhány méterre van a magaságytól.

Leier magaságy

Én hamarosan szeretném átalakítani a kerti automata öntözés egyik ágát úgy, hogy a magaságyat is nedvesen tartsa, és úgy láttam, hogy ehhez a feladathoz a mérsékelt műszaki ismereteim elegendők is lesznek. Csak az egyik öntözési kört kell módosítani. Vagy a kertet körülölelő csepegtető csöveket toldom meg egy néhány méteres darabbal, hogy az ágyás felszínén körbevezethessem, vagy pedig egy vagy két új szórófejet húzok ki a legközelebbi körből. Összesen 2 négyzetméterről van szó, úgyhogy egyszerű megoldásra törekszem.
Addig, ameddig az automatizmus nincs meg, kannából vagy csapról, locsolótömlővel öntözöm az ágyat. Kannával azért, mert a kertben van esővízgyűjtőnk és szeretem felhasználni a lágy esővizet. Csapról pedig azért, mert néha nem esik jól a kannát cipelni. Éljen a változatosság!

Növényápolás

Amikor a salátát vetettem, nem voltam meggyőződve a vetőmag minőségéről és direkt egy kicsit több magot szórtam a vetőárokba, mint szükséges, hátha csak a fele csírázik ki. Nem lett igazam, mert mind kikelt; rendkívül sűrű salátasorom lett. Így nem lesznek soha nagy salátanövényeim, ezért ki kellett egyelnem a sort: minden második apró salátanövénykét kihúztam. Az ujjnyi töveket természetesen nem hagytam veszendőbe menni, hanem kerestem nekik egy szabad foltnyi talajt a magaságyban (pl. egy-egy lassabban fejlődő palánta mellett) és átültettem őket. Szerintem napok kérdése, hogy meglegyen az első hétvégi ebédhez elegendő mennyiségű salátatermés.

A kúszó uborka úgy fejlődött, hogy a magaságy szélén átbuktatva leengedtem a földig. Egy körben futó madzag is segít abban, hogy a kacsai meg tudjanak kapaszkodni a betonfalban. Így egy csomó helyet takarítottam meg bent a magaságyban, illetve az ágy szélére (falára) sütő napot is hasznosítani tudják az uborka hatalmas levelei. Nem is beszélve arról, hogy a fal sem melegszik már át annyira a levelek árnyéka miatt.

Betakarítás

Büszkén jelentem, hogy az első termést az uborka hozta. 4 héttel a beültetés után több mint egy kiló termést szedtem le a tövekről. És most virágzik a legszebben! Emellett a padlizsánpalánták, amelyek eddig minden évben elpusztultak a kertben, fantasztikusan érzik magukat és hatalmas tojásgyümölcstermés várható. Egyetlen palánta sem ment veszendőbe, a római bazsalikom pedig kisebb bokorrá fejlődött. Még a játékból a kertecske sarkába ültetett méretes mangómag is kicsírázott és apró pálmafává cseperedett. Az első almapaprikák már gömbölyödnek a növényeken és a koktélparadicsom is kezd halvány rózsaszín árnyalatot ölteni: hétvégén már szedhető lesz.

Leier magaságy

Ha valakit érdekel a magaságy összeállításáról szóló beszámolóm, vagy a talajrétegek összeállításáról szóló írás, esetleg a növények beültetéséről szóló cikkem, amelyeket 3-2-1 hete tettem közzé, az kattintson nyugodtan a linkekre, és ossza meg saját tapasztalatait is alatta, kommentben.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?