A bazella névre hallgató malabári spenót új sportágat teremt a konyhakerti műfajban.
A bazella Délkelet-Ázsiában, illetve Afrikában őshonos. Futó spenótnak is hívják, mert a földön akár 2-3 méterre is megnő.
Lágyszárú, levelei szív alakúak, pozsgásak, a levélnyél, valamint a szára lila színű.
Magyarországon egy kis odafigyeléssel termeszthető, akár zöldségnek vagy dísznövénynek. Mivel fagyérzékeny, ezért csak a fagyok elmúltával ültethető. Szabadföldbe csak májusban ültessük el, mert legalább 15 fokot igényel. A magot előzetesen alaposan mossuk ki, áztassuk, mert a külső héja csírázás-gátló anyagot tartalmaz. Gyors növekedése csak a nyár második felében következik be, jól bírja az erős felmelegedéseket. Csak napfényes helyre ültessük, mert a félárnyékot nem szereti.
Ültethető cserépbe is, tehetjük a teraszra, lefelé csüngő növényként, nagyon jól mutat a lilás szárával, a szív alakú vaskos leveleivel. A pangó vizet nem szereti. A magok vetésétől a új magok beéréséig 120-130 napra van szükség. Nagyobb mennyiségben vesz fel kalciumot, káliumot, foszfort, nitrogént, ezért érdemes a földjét trágyázni.
Ne műtrágyázzuk, mert túl sok nitrogént vesz fel a műtrágyából, így túl sok nitrát képződik, a növényben, ami káros az egészségre.
Kevés zsír van a spenótban, nagyon alacsony a kalóriatartalma (100 gr nyers levélben csupán 19 kalória van). Viszont sok antioxidánst, ásványi anyagot, vitamint tartalmaz.
A gyógyhatása is ismert. Sebre téve nyugtató hatású, és használható gyomorbántalmak ellen is. A béta-karotin és antioxidáns tartalma nagy szerepet játszik az öregedés gátlásában és a szervezet öngyógyító képességének javításában.
Fiatal hajtásai ízletesek, borsos ízt adnak. Nyálkás textúrája miatt kiválóan alkalmas főzelékek és más ételek besűrítésére.
Bazella leves
Hozzávalók: 40 dkg malabári spenót, egy kevés vaj, 2 tojás, liszt, 2 dl tejföl, só, bors, igény esetén felvágottak.
A spenótot megpároljuk, turmixoljuk. Vajas rántást készítünk, tejföllel felengedjük, beletesszük a spenótot, sózzuk, borsozzuk, majd felengedjük zöldséglevessel. A tojás fehérjét habbá verjük, a levesbe szaggatjuk és mindkét oldalát megfőzzük, majd kivesszük a levesből A lébe beletesszük a kockára vágott felvágottat és a két tojás sárgáját. Ezután már nem forraljuk. Tálalás után a tetejére tesszük a galuskákat.
Bazella lepény
Hozzávalók: 40 dkg malabári spenót, 20 dkg liszt, 2 tojás, 2 dl tejföl, fél liter tej, 5 dkg sovány tejpor, 5 dk vaj, só, bors, 5 dkg sajt.
A lisztet simára keverjük a tojással, a csipet sóval és a tejjel. A nyers tésztát 4 részre osztjuk, kevés forró olajban vagy zsírba, palacsintasütőben 4 lepényt sütünk. Kizsírozott tűzálló edénybe rétegezzük a lepényeket a spenótkrémmel úgy, hogy az alsó és a felső sor lepény legyen.
Meglocsoljuk tejföllel, megszórjuk reszelt sajttal és forró sütőben kisütjük.
A spenótkrémet megfőzzük, a spenótot turmixoljuk, levét alaposan lecsepegtetjük, majd simára keverjük a tejporral, és annyi tejjel, hogy jó sűrű maradjon. Megsózzuk, borsozzuk.
Fotók: Forest and Kim Starr