Rendszeres metszés mellett egész nyáron ontja a virágokat a murvafürt

Rendszeres metszés mellett egész nyáron ontja a virágokat a murvafürt

Csalóka “virágok”.

Lehetetlen nem észrevenni: a bougainvillea, magyarul murvafürt egész nyáron elkápráztat minket élénk színű virágaival. A növény sokaknak ismerős lehet a tengerpartról: Spanyolország, Portugália, Olaszország vagy Görögország sétányairól. Ennek ellenére Dél-Amerikából, egészen pontosan Brazíliából származik. A növény latin nevét Louis Antoine de Bougainvillea francia tengernagyról kapta: az első franciáról, aki bejárta a Földet.

murvafurt rendszeres metszes 02

A murvafürt számára ideális egy napos, védett hely akár a teraszon vagy a balkonon. Télre teleltetőhelyre kell vinnünk, ezért érdemes cserépben vagy dézsában nevelni. A legfontosabb tényező a gazdag virágzáshoz az elegendő fény. Lehetőleg sok közvetlen napfényre van szüksége és ki kell elégítenünk a vízigényét is. Fontos a rendszeres öntözés, a gyökérlabdáknak mindig kicsit nedvesnek kell lenniük. A legjobb, ha akkor locsoljuk, amikor a talaj felső rétege enyhén kiszáradt.

murvafurt rendszeres metszes 03

A bougainvillea a hajtások végén hozza a virágait, a tömör növénynél olyan sűrűn állnak, hogy alig látjuk a leveleket. Minél hosszabbra nyúlnak a hajtások, annál kevesebb virág képződik. Emiatt fontos a rendszeres metszés, a legjobb, ha rögtön a virágzás után kerítünk rá sort. Ez serkenti a hajtások és az új virágok képződését. Így kapunk kompakt formát és mindig megújuló, gazdag virágzást. Alapszabályként a metszéshez az tanácsolható, hogy a világoszöld kérgükről felismerhető, új hajtásokat kb. a felükre rövidítsük meg. Négy hét múlva újra virágok fejlődnek. Egy kevés táp minden vágás után elősegíti a növekedést és a virágképződést.

murvafurt rendszeres metszes 04

Érdekesség, hogy a szépséges virágok valójában nem is virágok! Botanikailag ezek fellevelek, vagyis színes, papírvékony lomblevelek. Fajtától függően rózsaszínek, narancsok, liláspirosak, fehérek, sárgák és kékek is lehetnek. A valódi virág egyébként kicsi és sárgásfehér. A fellevelek színe a fény intenzitásától is függ, minél több napsütés éri a növényt, annál világosabb a színük.

murvafurt rendszeres metszes 05

felco shop hu 02A legendás piros nyelű profi metszőollók a FELCO svájci gyárából származnak. A profi metszőollókat tervező cég más eszközöket, fűrészeket, kétkezes kerti ágvágó ollókat és drótvágókat is készít.

Közös tulajdonságuk az extrém hosszú élettartam és az emberi kézhez tervezett működés. Amellett, hogy a lehető legkevésbé sértik a növényeket, öröm is ilyen szerszámmal dolgozni.

Magyarországon a Hobbikert.hu munkatársai a Felco-Shop.hu boltban teszik elérhetővé a FELCO teljes kínálatát, a gyártó által támogatott árszinten, házhoz szállítással. Nézzen körül >>

A metszés gyümölcseiA metszést megtanulni kívánók figyelmébe ajánljuk Bálint gazda 10 kerti gyümölcsfa metszéséről szóló 100 perces videó-tanfolyamát.

A gyümölcsfákat külön-külön bemutató filmek alkalmasak arra, hogy a kertészkedők egy életre elsajátítsák a metszés tudományát.

A jól metszett gyümölcsfák pedig sokkal szebb és nagyobb mennyiségű gyümölcsöt teremnek majd számukra.

A tanfolyam DVD és a hozzá tartozó kiskönyv ide kattintva rendelhető házhoz.

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR

Vélemény, hozzászólás?