Rendszeres metszés mellett egész nyáron ontja a virágokat a murvafürt

Rendszeres metszés mellett egész nyáron ontja a virágokat a murvafürt

Csalóka “virágok”.

Lehetetlen nem észrevenni: a bougainvillea, magyarul murvafürt egész nyáron elkápráztat minket élénk színű virágaival. A növény sokaknak ismerős lehet a tengerpartról: Spanyolország, Portugália, Olaszország vagy Görögország sétányairól. Ennek ellenére Dél-Amerikából, egészen pontosan Brazíliából származik. A növény latin nevét Louis Antoine de Bougainvillea francia tengernagyról kapta: az első franciáról, aki bejárta a Földet.

murvafurt rendszeres metszes 02

A murvafürt számára ideális egy napos, védett hely akár a teraszon vagy a balkonon. Télre teleltetőhelyre kell vinnünk, ezért érdemes cserépben vagy dézsában nevelni. A legfontosabb tényező a gazdag virágzáshoz az elegendő fény. Lehetőleg sok közvetlen napfényre van szüksége és ki kell elégítenünk a vízigényét is. Fontos a rendszeres öntözés, a gyökérlabdáknak mindig kicsit nedvesnek kell lenniük. A legjobb, ha akkor locsoljuk, amikor a talaj felső rétege enyhén kiszáradt.

murvafurt rendszeres metszes 03

A bougainvillea a hajtások végén hozza a virágait, a tömör növénynél olyan sűrűn állnak, hogy alig látjuk a leveleket. Minél hosszabbra nyúlnak a hajtások, annál kevesebb virág képződik. Emiatt fontos a rendszeres metszés, a legjobb, ha rögtön a virágzás után kerítünk rá sort. Ez serkenti a hajtások és az új virágok képződését. Így kapunk kompakt formát és mindig megújuló, gazdag virágzást. Alapszabályként a metszéshez az tanácsolható, hogy a világoszöld kérgükről felismerhető, új hajtásokat kb. a felükre rövidítsük meg. Négy hét múlva újra virágok fejlődnek. Egy kevés táp minden vágás után elősegíti a növekedést és a virágképződést.

murvafurt rendszeres metszes 04

Érdekesség, hogy a szépséges virágok valójában nem is virágok! Botanikailag ezek fellevelek, vagyis színes, papírvékony lomblevelek. Fajtától függően rózsaszínek, narancsok, liláspirosak, fehérek, sárgák és kékek is lehetnek. A valódi virág egyébként kicsi és sárgásfehér. A fellevelek színe a fény intenzitásától is függ, minél több napsütés éri a növényt, annál világosabb a színük.

murvafurt rendszeres metszes 05

***

A Hobbikert Magazin szerkesztősége a metszés tanulásához Bálint gazda videós metszés-tanfolyamát ajánlja. A 10 házikerti gyümölcsfa metszését bemutató, összesen 100 perc oktató videót tartalmazó tanfolyamra a WEBUNI oldalán lehet beiratkozni.

A metszés eszközeinek beszerzéséhez (metszőolló, ágvágó, fűrész, kertészkés) az 1Kert.hu webshop termékeit ajánljuk. Ezt a Hobbikert.hu szerkesztősége hozta létre Felco Shop néven, a munkatársaink a kínálat minden darabját ismerik. Itt kaphatók a profi kertészek által használt tartós és jó minőségű szerszámok (FELCO, ARS, KUNDE, SILKY).

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR