Sárga, kék, fehér: színcsapdák a kertben

Sárga, kék, fehér: színcsapdák a kertben

Akasszuk ki időben!

Sok hobbikertész ismeri és használja a kiskertben a színcsapdákat, elsősorban a sárga színűeket, mindenekelőtt a cseresznyelégy ellen. Nem ez az egyetlen alkalmazható színcsapda, érdemes megismerkedni mélyebben is ezzel a működőképes biológiai módszerrel.

A színcsapdák a kártevők előrejelzésére és csapdázására, gyérítésére is alkalmasak. Így nem juttatunk ki káros növényvédő szereket a környezetbe, viszont tőlünk fokozottabb figyelmet kíván a lapok alkalmazása. A csapdák működéséhez ragasztóanyag szükséges, a színes lapba így beleragad a rovar és nem tud elmenni. Előre gyártott ragacsos lapok is kaphatók, de magunk is elkészíthetjük ezeket. A kihelyezésnél ügyeljünk arra, hogy olyan magasságba tegyük, ahol a kártevő él. A fáknál a korona felső és csúcsi részébe, a déli oldalra ajánlott akasztani, palántáknál, szobanövényeknél is annak csúcsa közelébe.

szincsapdak a kertben 03

A sárga szín tényleg a legelterjedtebb rovarvonzó szín, számos kártevőt odacsalogat a veteményesben, az üvegházban, a gyümölcskertben és a lakásban is. Eredményesen bevethető levéltetvek röpképes alakjainál, üvegházi molytetveknél, tőzeglegyeknél, levélaknázó legyeknél, a gubacsszúnyogoknál, földibolháknál, dióburok fúrólégynél, molytetveknél, boróka tarka díszbogárnál, repcefénybogárnál, földibolhánál. A sárga szín a cseresznyelegyeket is vonzza, amelyek "kukacossá" teszik a gyümölcsöt. Érdemes a fa magasságának minden 2 méterére 2 db színcsapdát helyezni még a cseresznye színesedése előtt.

A zöldessárga színű színcsapda a szőlőtripsz és a dohánytripsz fogására használható.

szincsapdak a kertben 02

A kék színű lapcsapda az üvegházban nevelt növényeket, palántákat fertőző nyugati virágtripsz jelzésére alkalmas. A kék szín a bundásbogarakat és virágbogarakat is vonzza, ezeket kék vízzel töltött tálakkal csapdázhatjuk. A fák koronája alá, a földre kitett tálakkal számos bogarat foghatunk, de ezek között hasznos szervezetek is lehetnek.

A fehér színű ragadós lap a gyümölcsdarazsakat fogja, például a poloskaszagú szilva- és almadarázst. A siker érdekében már a szilva- és almafa virágzása előtt 1 héttel ki kell őket helyezni, amikor a kártevők kifejlett, röpképes alakjai, vagyis a darazsak a talajból előbújnak. Ezek a darazsak a virágok csészeleveleinek tövébe teszik petéiket, a kikelő lárvák eleinte teljes virágokat pusztítanak el, majd a kis gyümölcsökbe fúrnak, és azok hullását okozzák. A fehér színű csapda eredményesnek tűnik a szilvafát károsító szilva-levélbolha és a gyümölcsfákat fertőző púposszú csapdázására is.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR