Készítsük magunk a ragacsos sárga lapokat a csapdázáshoz

Készítsük magunk a ragacsos sárga lapokat a csapdázáshoz

Környezetbarát megoldás.

A természet ébredésével megindulnak a kártevők is, a kertésznek már az első rajzáskor résen kell lennie! A kereskedésekben számos kész ragacsos lap kapható, ezek legtöbbször a használatot követően a szemetesben landolnak. Éppen ezért érdemes magunknak készíteni a csapdát, hiszen sokkal környezetbarátabb megoldás.

Az alap, amire felvisszük az anyagot, mosható műanyaglap legyen, amihez plasztik poharakat, régi dobozokat, edényeket is felhasználhatunk. Attól függően, hogy mely kártevők ellen kívánjuk bevetni, a lapoknak sárgának (pl. tőzeglegyek, liszteske, levéltetvek, cseresznyelégy ellen) vagy kéknek (pl. tripszek ellen) kell lenniük. Ragacsos hurkapálca segítségével könnyen a földbe szúrhatjuk a lapocskákat. Alternatív megoldásként készíthetünk egy lyukat a táblán és egy madzaggal fellógathatjuk.

Ötletek a természetes összetevőkből készült ragacsos csapdára:

1. Csapda cukorból

2 rész cukrot 1 rész vízzel és ½ rész citromlével főzzünk fel, amíg a massza mézszerű állagú nem lesz, és borostyán színt nem vesz fel. Tegyünk hozzá ¼ rész lisztet, ½ rész olajat és keverjük össze. Még melegen kenjük fel a sárga táblára.

2. Csapda kolofóniummal

2 evőkanál kolofóniumot lassan forrósítsunk fel 1 evőkanál olajjal és 2 evőkanál mézzel és jól keverjük el. Még melegen vigyük fel a táblákra.

A kolofónium a gyanta kemény része, ami lepárlás után marad vissza, művészellátókban kapható por formájában. Alternatív megoldásként gyantát is gyűjthetünk pl. fenyőkről.

A saját készítésű sárga táblákat az újrafelhasználáshoz egyszerűen tisztíthatjuk meleg vízzel és mosogatószerrel. Ha előtte hajszárítóval felmelegítjük a ragacsot, akkor újra viszkózussá válik és könnyen le lehet kaparni. A gyantás összetevőket olajjal tudjuk eltávolítani.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR