Így vegyük fel a harcot a hagymamoly ellen

Így vegyük fel a harcot a hagymamoly ellen

Védőháló.

A hagymamoly (Acrolepiopsis assectella) egy kisméretű, barna moly, szárnyán fehér foltokkal. Egész Európában, így hazánkban is igen elterjedt, nálunk évente általában 2-3 nemzedéke fejlődik.

hangyamoly ellen harcot 02
gailhampshire

A nőstény a petéket a hagymafélék leveleire rakja. Ezekből kelnek ki a kis hernyók, amelyek táplálkozásuk során károsítják a növényt, tipikus kártételük az aknázás. A hernyó egyenesen berágja magát a levélbe, néhány napig levélaknát készít, majd hosszanti aknát rág a levélcsőben. Ennek következményeként másodlagos kórokozók is megjelenhetnek, a hagyma rothad.

hangyamoly ellen harcot 03
Patrick Clement

Elsősorban az üreges levelű hagymaféléket kedveli. Nem csak a pórét, de a metélőhagymát is károsítja a, sőt, jóformán minden, a liliomfélék vagy a hagymafélék családjába tartozó fajt.

A lepkék ősz elejétől a következő év tavaszáig rajzanak. Alkonytájt és éjjel repülnek, éjszaka és a hajnali órákban párosodnak.

Védekezésként ajánlatos védőhálót felhelyezni a hagymafélék fölé, lehetőleg már az ültetést követően. Amennyiben a fertőzést korán észleljük, a levél felső részén táplálkozó kis hernyókat összeszedegethetjük. A kártevő bábként vagy kifejlett lepkeként telel át.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR