Friss íz.
Az uborkaszósz (cucumber relish) egy olyan savanykás, ecetes mártás, amelyet uborkából készítenek, és általában egyéb zöldségekkel és fűszerekkel ízesítenek. Ez a szósz sokféle étel kísérőjeként vagy hozzávalójaként használható.
Alapvető hozzávalója az uborka, de szoktak hozzáadni hagymát, paprikát, paradicsomot, sót, cukrot, ecetet és különféle fűszereket is. A hozzávalók és az ízesítők változhatnak a recepttől függően.
Az uborkamártás különleges ízvilággal rendelkezik. Általában savanykás, édes és fűszeres ízjegyeket kombinál, ami tökéletes kísérője lehet húsoknak, halaknak, szendvicseknek, hotdogoknak, burgereknek vagy akár salátáknak is.
Kerekes Mariann saját termésű uborkából, tartósítószer készíti. A következőkben megismerhetjük Mariann receptjét.
"Sok évig az Egyesült Királyságban éltünk, ez igazából az angolszász országokban (USA, Kanada, Egyesült Királyság stb.) elterjedt, népszerű étel. Az egyik munkatársamtól kaptam az első kóstolót, és idén készítettem először, megvártam a saját termésű uborkát vele.
Hozzávalók
- 7-8 kígyó-/salátauborka
- 4-5 fej hagyma
- 3- 4 kápia paprika (én pirosat tettem bele, hogy szép színes legyen)
- 3-4 szárzeller
Az uborkát nagylyukú reszelőn lereszeljük, a többit kézzel vágom apróra, mert a gép az nagyon pürésít, nem lesz szerintem szép. A szárzellert lehet vékonyra szeletelni, én inkább sajtreszelőn reszelem, mert az íze miatt van benne és ha véletlenül már kicsit erősebben szálas, akkor így a fás rész nem kerül bele. Ezt az egészet lesózzuk kb. 3 evőkanálnyi asztali sóval és egy éjszakát állni hagyjuk.
A szósz
Én 2,5 dl-es bögrét használok mércének.
- 3 bögre cukor
- 3 bögre 10%-os ecet
- 1 bögre víz
- 3/4 bögre kukoricakeményítő
- 1 teáskanál őrölt kurkuma
A cukrot az ecettel felforralom, majd hozzáadom a vízzel elkevert keményítőt, ettől besűrűsödik, addig melegítem míg rottyan egyet. Ezután teszem bele a kurkumát (ez elhagyható, de ettől lesz sárga színe és pikáns ízt ad neki).
Az előző nap lereszelt és lesózott zöldségeket kinyomkodom (lehet jó szárazra, mert az elkészített szósztól visszakapja a "massza" a krémességét).
Majd a kettőt össze kell keverni, és forrásig melegíteni. Itt érdemes kóstolni, elsőre lehet kicsit vad íze van, de az ízeknek össze kell érni, én csak sót szoktam hozzáadni, a többit az idő megoldja. Mehet üvegekbe és szárazdunszt után a kamrapolcra.
Az uborkás keverékhez érdemes apránként adagolni a szószt, én annyit szoktam csak hozzá tenni, amit felvesz, nem úszik a szószban. A maradék öntetet pedig elteszem hűtőbe, amíg érik ismét elég uborkám.
Aki szereti a csípős dolgokat tehet bele chili paprikát, zeller levelet apróra vágva, mint a petrezselymet, szóval nyugodtan lehet kicsit saját ízlésre formálni. A szószt azért szeretem, mert csak az arányokat lényeges betartani, pohárral lehet mérni, a megmaradt szószt pedig hűtőben tárolva el lehet tenni a következő adag készítéséig.
Én leginkább salátauborkát, kígyóuborkát használok hozzá, de a túlnőtt csemegeuborkának valót is simán fel lehet hozzá használni. Szóval bármilyen uborka jó, ami nem keserű. A zöld héjat nem szoktam lehámozni, ezáltal is színesebb a végeredmény.
Igazából csak arra kell figyelni, hogy miután a szószt és a lereszelt uborka keveréket összekeverjük és újra melegítjük, a magas cukortartalom miatt könnyen leég, szóval folyamatosan kevergetni kell, nem szabad ott hagyni a tűzhelyen.
Tartósító nincs benne, én kb. mindent, amit elteszek, befőző automata hiányában mosogatógépben dunsztolok a legmagasabb hőfokú programon, ami az én gépemnél 70 °C-ot jelent, 1 óra 20 perces programmal, természetesen mosogatótabletta nélkül. Egyébként az eredeti recept szerint forrón üvegekbe szedve, száraz dunszt is elég neki, így is eláll. Minél tovább áll, az ízek annál jobban összeérnek, de elkészítés után is már simán fogyasztható, csak ekkor még egy picit vadabb az íze
Hotdogba, hamburgerbe vagy szendvicsbe téve is nagyon finom, de sültek mellé savanyúságként is simán megállja a helyét. Eddig akiknek az ismerőseim közül adtam, mindenkinek nagyon ízlett."