Sokféle haszna van e csavarodó szárú kúszónövénynek, azon kívül is, hogy ezeréves söralkotó.
A felfutó komló (Humulus lupulus) a magyar tájban az átlagosnál nedvesebb, néha mocsaras környezetben élő, lágyszárú, évelő lián, de e szavak magyarázatra szorulnak. A felfutó szót a botanikusok egyrészt azért tették a komló szó elé, hogy a magyar név is kettős legyen, másrészt megkülönböztetésül a terjedő idegenhonos japán komlótól. A lágy szárat sem kell szó szerint érteni, hiszen a 7 méter magasra felfuttatott komló szárát komoly erőpróba lenne kézzel eltépni. A Humulus valószínűleg szarmata szó, amely hozzánk talán török közvetítéssel került, és a mássalhangzókat megtartva komlóvá alakult. A lupulus = farkaska, a feltételezések szerint a dús lián más növényeket elborító, fojtogató hajlama miatt.
Friss hajtásai párolva ehetők, mint a spárga
A komló tavaszonként a hatalmas gyökérrendszeréből hajt ki, a még csak arasznyi lágy hajtásai főzve, párolva spárgaként ehetőek. Nincsenek kacsai, ezért rácsavarodik valamilyen támaszra a termesztésben, vagy a 7 méterre emelkedő oszlopokra feszített huzalokra a termesztés során. De a levélnyelek és a levélfonákok horgas tüskéivel kapaszkodik is. Hatalmas növény, ha befutja egy bokor felületét, akkor alatta a sűrű árnyék miatt nem marad esély a túlélésre.
A komló háromkaréjú érdes leveleinek érintése a tenyerünkön kívül mindenhol kellemetlen, a megfigyelések szerint minden harmadik embernél allergiás tüneteket vált ki a növény valamelyik része.
Sör csak a női komlóból készül
A komló váltivarú kétlaki növény, azaz külön egyedeken vannak a hím- és nővirágok. A természetes viszonyok között valószínűleg többségi hímek a saját tapasztalataim szerint mára nagyon ritkák. Az okot abban látom, hogy az évszázados komlótermesztés miatt a vad hímnövényeket irtották a gazdák. A sörgyártás alapanyaga ugyanis a nő egyedek éretlen, még üdezöld tobozszerű termése, de csak a megporzatlan „szűz” tobozok „gyantája” ízesíti megfelelően a sört, a megtermékenyült tobozok felhasználása tönkretenné az aromát. Így érthető, hogy a vad hímkomlónak nincs túlélési esélye az ember közelében. A termesztett komló nemesített fajtái még a vadnál is erőteljesebb növények, dús virágzással, kizárólag nő egyedekkel, amelyeket vegetatív módon (tőosztás, dugványozás stb.) szaporítanak.
Nyugtató hatású és ízletes
Számomra sörfőzés nélkül, kirándulásokon is nagyon kellemes a komló tobozainak az illata, és sokan szeretik a komlóval ízesített kenyereket. Számos természetes alapú nyugtató kapható a drogériákban a komló hatóanyagainak felhasználásával.
Komló karéjos levelei
Komló tobozai
Komló fojtogató ölelése
Komló kapaszkodós levélnyele és fonáka
Hím komló habitusa
Komló hím virágai
Komló nővirágai
Komló toboz
Száraz komló tobozok