Sörnek és spárgának is jó a komló

Sörnek és spárgának is jó a komló

Sokféle haszna van e csavarodó szárú kúszónövénynek, azon kívül is, hogy ezeréves söralkotó.

A felfutó komló (Humulus lupulus)  a magyar tájban az átlagosnál nedvesebb, néha mocsaras környezetben élő, lágyszárú, évelő lián, de e szavak magyarázatra szorulnak. A felfutó szót a botanikusok egyrészt azért tették a komló szó elé, hogy a magyar név is kettős legyen, másrészt megkülönböztetésül a terjedő idegenhonos japán komlótól. A lágy szárat sem kell szó szerint érteni, hiszen a 7 méter magasra felfuttatott komló szárát komoly erőpróba lenne kézzel eltépni. A Humulus valószínűleg szarmata szó, amely hozzánk talán török közvetítéssel került, és a mássalhangzókat megtartva komlóvá alakult. A lupulus = farkaska, a feltételezések szerint a dús lián más növényeket elborító, fojtogató hajlama miatt.

Friss hajtásai párolva ehetők, mint a spárga

A komló tavaszonként a hatalmas gyökérrendszeréből hajt ki, a még csak arasznyi lágy hajtásai főzve, párolva spárgaként ehetőek. Nincsenek kacsai, ezért rácsavarodik valamilyen támaszra a termesztésben, vagy a 7 méterre emelkedő oszlopokra feszített huzalokra a termesztés során. De a levélnyelek és a levélfonákok horgas tüskéivel kapaszkodik is. Hatalmas növény, ha befutja egy bokor felületét, akkor alatta a sűrű árnyék miatt nem marad esély a túlélésre.

A komló háromkaréjú érdes leveleinek érintése a tenyerünkön kívül mindenhol kellemetlen, a megfigyelések szerint minden harmadik embernél allergiás tüneteket vált ki a növény valamelyik része.

Sör csak a női komlóból készül

A komló váltivarú kétlaki növény, azaz külön egyedeken vannak a hím- és nővirágok. A természetes viszonyok között valószínűleg többségi hímek a saját tapasztalataim szerint mára nagyon ritkák. Az okot abban látom, hogy az évszázados komlótermesztés miatt a vad hímnövényeket irtották a gazdák. A sörgyártás alapanyaga ugyanis a nő egyedek éretlen, még üdezöld tobozszerű termése, de csak a megporzatlan „szűz” tobozok „gyantája” ízesíti megfelelően a sört, a megtermékenyült tobozok felhasználása tönkretenné az aromát. Így érthető, hogy a vad hímkomlónak nincs túlélési esélye az ember közelében. A termesztett komló nemesített fajtái még a vadnál is erőteljesebb növények, dús virágzással, kizárólag nő egyedekkel, amelyeket vegetatív módon (tőosztás, dugványozás stb.) szaporítanak.

Nyugtató hatású és ízletes

Számomra sörfőzés nélkül, kirándulásokon is nagyon kellemes a komló tobozainak az illata, és sokan szeretik a komlóval ízesített kenyereket. Számos természetes alapú nyugtató kapható a drogériákban a komló hatóanyagainak felhasználásával.

komlo sornek sparganak 02
Komló karéjos levelei

komlo sornek sparganak 03
Komló tobozai

komlo sornek sparganak 04
Komló fojtogató ölelése

komlo sornek sparganak 05
Komló kapaszkodós levélnyele és fonáka

komlo sornek sparganak 06
Hím komló habitusa

komlo sornek sparganak 07
Komló hím virágai

komlo sornek sparganak 08
Komló nővirágai

komlo sornek sparganak 09
Komló toboz

komlo sornek sparganak 10
Száraz komló tobozok

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR