Spóroljunk a vízzel: 5 tipp a zöldségek takarékos és eredményes öntözéséhez

Spóroljunk a vízzel: 5 tipp a zöldségek takarékos és eredményes öntözéséhez

Kincset érő esővíz.

A száraz, forró nyarakat lassan egyetlen kerti növényünk sem tudja túléli öntözés nélkül – ez alól a zöldségfélék sem jelentenek kivételt. Nem mindegy azonban, hogy mikor és miként locsolunk, mert sokat megtakaríthatunk a vízfogyasztáson, ha odafigyelünk néhány dologra.

Soroljuk a legfontosabbakat:

1. Reggel öntözzük a zöldségeket

Több előnye van annak, ha már korán reggel meglocsolunk. Viszonylag kevesebb a párolgási veszteség, amikor a talaj még hűvös, a Nap pedig még nem jár olyan magasan. A talaj felső rétege gyakran még a harmattól nedves , így a víz meglehetősen jól hasznosul. A másik előny, hogy reggeli hűvösségben nem kapnak hidegsokkot a növények még a hidegebb öntözővíztől sem. Ha csigaproblémánk van, akkor is érdemesebb reggel öntözni, mert estére felszárad a talaj, márpedig a csigák ekkor igazán aktívak. A száraz környezetben viszont nehezebben mozognak.

2. Telepítsünk automatikus öntözőrendszert

A víz alapvető fontosságú tényező a növények számára, meghatározza a szüret sikerét. A forró nyarakon fárasztó lehet a napi locsolás, érdemes egy csepegtető öntözőrendszert kiépíteni. A rendszereket akár a teraszra, erkélyre, magaságyásra is telepíthetjük. Egy ilyen automata rendszerrel nem csak időt spórolunk, de vizet is. Optimális az is, hogy a víz a növény gyökérrendszeréhez kerül. Az öntözőrendszert akár talajnedvesség-mérővel is kombinálhatjuk, ami segít abban, hogy megállapítsuk, szüksége van-e a növénynek vízre.

3. Ne a leveleket locsoljuk

A levélzetet locsolni nem csak felesleges, de káros is, mert a nedves levelek között gyorsabban terjednek a gombák és baktériumok. Különösen a paradicsom, a tök és a cukkini levelei érzékenyek erre. Kivételt képez, ha régóta nem esett, akkor a levélzöldségeket, például a spenótot, tépősalátát a szüret előtt pár nappal jól locsoljuk meg, ezzel segítünk a sarat, port lemosni a levelekről.

4. Öntözzünk esővízzel

Az esővíz optimális minden kerti növény számára, így a zöldségeknek is. Nem csak ingyen van, de mentes az ásványi anyagoktól, így nem hagy mészfoltokat a leveleken. Akinek a kertje lehetővé teszi, annak érdemes ciszternákat telepíteni az esővíz felfogására, közvetlenül az esővíz-lefolyóval összeköttetésben. Így még szárazabb nyarakon is gond nélkül juthatunk öntözővízhez.

5. Rendszeresen kapáljunk vagy mulcsozzunk

Ha a talajt hosszabb ideig nem dolgozzuk meg, akkor a kapillárisok a felső rétegbe viszik a vizet, ami aztán elpárolog. Ha ezeket a kapillárisokat kapálással összetörjük, akkor a víz a talajban marad. Emellett a gyomnövényeket is eltávolítjuk így (ebben a mulcsozás is segíthet), ami azért is fontos, mert a gyomok is vizet vonnak el a talajból.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR