Fogj egy cserepet: íme, egy egyszerű, idő- és költségkímélő módszer az öntözéshez

Fogj egy cserepet: íme, egy egyszerű, idő- és költségkímélő módszer az öntözéshez

Olla házilag.

Sok hobbikertész már a tavaszi szezonkezdésnél attól retteg, hogy mi lesz a növényeivel a nagy forróságban, ha ő nyaralni megy egy időre. Szerencsére erre az esetre is léteznek különféle megoldások, például egy régi, jól bevált módszer, amivel ideje újra megismerkedni.

Az olla segít a növényeinknek túlélni addig is, amíg mi vakáción vagyunk. Mi is tulajdonképpen az olla? Igazából egy terrakotta, agyag vagy más anyagú, mázatlan cserép, amit elásunk a földbe és megtöltünk vízzel. A cserépből a víz fokozatosan, szükség szerint kiszivárog a pórusokon keresztül és a környező növények gyökerei által felvehetővé válik.

Ollát vehetünk készen is, de pofonegyszerűen elkészíthetjük otthon mi magunk is.

Bemutatjuk, hogy miként tudunk házilag ollát gyártani:

1. Gyűjtsük össze az alapanyagokat

Mindössze három dologra lesz szükségünk: egy cserépre, egy dugóra és egy fedélre. Válasszunk mázatlan darabot, mert annak mikroporózus szerkezete megfelelően beengedi a vizet. Ajánlott ezeket kb. 120 cm-enként elhelyezni egymástól a földben. Szükségünk lesz még egy dugóra is, amivel a cserép alján lévő lyukat bedugaszoljuk, hogy megakadályozzuk a víz túl gyors elfolyását. Használhatunk parafadugót, viaszpecsétet vagy akár valamilyen nem mérgező akváriumi kelléket. Végül kelleni fog egy fedő, amivel a cserepet fedjük, miután megtöltöttük vízzel, ugyanis nem párolog olyan gyorsan, nem lesz belőle szúnyogtanya és nem fulladnak bele a rovarok sem. Bármit használhatunk fedélként, ami illeszkedik a tetejére, így például a cserép alá való kis tálkát.

2. Dugaszoljuk be a vízelvezető nyílást

Tegyük be a parafadugót vagy egyéb eszközt, ami eltömíti a lyukat. Teszteljük, hogy miként működik, nézzük meg, hogy nem szivárog-e, mielőtt a földbe ássuk az ollát. Töltsük meg vízzel és állítsunk, változtassunk rajta, ha nem tökéletes.

3. Földeljük el az ollát

Ássuk el, de ne mélyebbre, mint maga az edény, hagyjuk egy kis peremet kilógni.

4. Ideje megtölteni vízzel

Töltsük tele, majd tegyük rá a fedelet. Ha nem marad a fedél stabilan rajta, tegyünk rá nehezéket, például egy követ. Eleinte érdemes gyakran ellenőrizni az ollát, hogy megtapasztaljuk, milyen sűrűn kell utántölteni. Ez függ attól, hogy mennyire van meleg, mennyi csapadék esik, de a talaj típusától és a kertben lévő növények méretétől is.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR