Hasznos találmány a víztározós magaságyás

Hasznos találmány a víztározós magaságyás

Trükkös megoldás.

Baráth Gábor neten fellelt videók nyomán víztárolós magaságyást épített kertjébe. Az ötlet működik, alább ismerhetők meg a részletek.

"Korábban is rendelkeztünk konyhakerttel, viszont a hátsó udvart szerettük volna kicsit átalakítani, melyből maga a kert nagyobb részt foglalt el, mint azt mi szerettük volna. Ekkor kezdtünk el gondolkodni a magaságyáson, mint olyanon, mivel olvastunk már róla korábban, hogy abban kisebb területen lehet ugyanannyi dolgot megtermelni, mint a "normál" kerti megoldással. Ezek után kezdtem el utánanézni, hogy mi az, hogy magaságyás, hogyan készül, milyen lehetőségek vannak. Ekkor jött szembe a víztározós magaságyás ötlete: talán a legnagyobb videómegosztó portálon egy (talán) angol úriember mutatta be a saját megoldását kavicsággyal, majd McMenemy Márk a saját próbálkozásait mutatta be szintén ugyanezen a portálon ilyen témában. Ott megnézve az előnyeit és a hátrányait egyértelmű volt, hogy én is ilyet szeretnék, mert ha már csinálok valamit, akkor a lehető legjobbat szeretném.

viztarozos magasagyas 02

Amire szükség volt

A méretétől függő mennyiségben:

  • faanyagra az oldalához,
  • fekete fóliára vagy medence fóliára, amely a vizet bent tartja az ágyásban,
  • geotextiliára a föld és a fólia közé,
  • 10 cm átmérőjű drain csőre, ami a víztároló része,
  • 5 cm átmérőjű PVC csőre a betöltőcsőhöz,
    - 1-1,5cm átmérőjű PVC csőre a túlfolyó elkészítéséhez,
  • termőföldre.

viztarozos magasagyas 03

viztarozos magasagyas 04

Így készült

Az első lépés a faanyag elkészítése és kezelése (impregnálás, festés) volt. Majd az alsó részt, amelyre a fóliát és a csövet fektetjük, feltöltöttem földdel (maga az ágyás kb. 50 cm magas, az alsó 20 cm csak "tartó" funkciót lát el). Arra terítettem a geotextilt, aminek a funkciója, hogy megvédje a fóliát az esetleges élesebb kövektől az alatta lévő földben. Majd az ágyás kibélelése következett a fekete fóliával (medencefóliát akkor nem tudtam beszerezni). Ezek után a drain csöveket méretre vágtam, és a végüket lekötöttem egy kevés geotextiliával, hogy a föld ne tudjon befolyni a végeiken. A csöveket a fóliára raktam olyan szorosan, hogy minél több elférjen, majd a betöltőcső és a túlfolyó elkészítése, valamint az ágyás termőfölddel való feltöltését követően az ágyás elkészült.

viztarozos magasagyas 05

viztarozos magasagyas 06

Amire figyelni kellett

Csak olyan egyértelműnek látszó dolog jut eszembe, mint hogy csak akkor vágjuk el a fóliát, amikor meggyőződtünk róla, hogy az a rész már tényleg nem kell. Erre én azt javasolnám, hogy akkor vágjuk le a felesleget, miután feltöltöttük földdel, és meg is "tankoltuk", hogy a víz és a föld súlya a végleges helyére igazítsa a fóliát.

Ami külön kihívást jelentett, az a drain cső, ugyanis nem igazán együttműködő, ha szabad így fogalmaznom, mivel tekercsben van tárolva, ő mindenáron tekeredni szeretne, ehhez volt szükség a képeken látható csövek tetején lévő betonelemekre, amiket természetesen a feltöltés közben folyamatosan kivettem, így az nem képezi az ágyás részét.

viztarozos magasagyas 07

Ennyi idő alatt készült el

Ebben az esetben tényező az időjárás is (plusz a festék száradása, és a nedves föld okozta kihívások), de azt mondanám, hogy össz-vissz egy hét a faanyagok elkészítésével együtt, amíg az impregnálás és a festés készen van, az összeállítás és a föld bepakolása két nap alatt megvan.

viztarozos magasagyas 08

Költségek

A ráfordítás erőteljesen méretfüggő. A legnagyobb költséget a faanyag és a drain cső jelenti, az összes többi tétel az előzőekhez képest már nem nagy ráfordítás. 2020-ban erre 180e Ft-nál kevesebbet költöttem, amire azt mondom, hogy a méretéhez képest rendben van (kb. 5 m*2 m*0,5 m).

viztarozos magasagyas 09

A tapasztalatok

Én nagyon meg vagyok vele elégedve. A működési elve a kapilláris hatás, amit otthon egy cserép földdel letesztelhetünk, ha a cserép alá egy alátétet, tányért vagy tálcát helyezünk, és abba töltjük a vizet. A cserépben lévő föld azt felszívja. Gyakorlatilag ugyanezt csináljuk meg nagyban. A legnagyobb melegben is 2-3 cm mélyen már nedves a föld, ha pedig mulccsal vagy fűnyesedékkel takarjuk a szabad földfelületet, akkor a benne lévő vízzel több mint egy hétig is elvan öntözés, "tankolás" nélkül. És bár konkrét mérésekkel sajnos nem tudok szolgálni, de tapasztalatom szerint lényegesen kevesebb víz szükséges ugyanazokhoz a növényekhez, mint "normál" kertészeti eljárásban, vagy bármilyen víztározó megoldás nélkül, ami az utóbbi években előforduló aszályos időszakban szerintem lényeges szempont."

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR