Miért lett fás a karalábé?

Miért lett fás a karalábé?

A rendszeres öntözés elengedhetetlen.

Nagy csalódás, ha a karalábét felvágva azt látjuk, hogy a gumó fás, rostos és emiatt alig élvezhető. A fásodás termesztési hibák, a zöldséget ért stresszhatás következménye.

A lehetséges stressztényezők között a szárazságot, a túl kevés helyet, a kötött talajt és a túl mély ültetést kell megemlítenünk. Ezért a tenyészidőszak alatt gondoskodjunk a termesztés megfelelő körülményeiről és a rendszeres vízellátásról. Az egyszerre adott túl sok víz, a nedvességingadozás ugyanakkor a gumók felrepedését eredményezi.

A rendszeres és egyenletes vízellátás azért is fontos, mert ez a zöldség sekélyen gyökerezik. A karalábé tenyészideje megnő, ha nem kap elegendő vizet és fás lesz. A túl későn betakarított karalábé is fás lesz, minél korábban szüretelünk, annál zsengébb, lédúsabb a termés.

A fásodás a gumó alsó részén kezdődik, ezért itt ellenőrizhetjük egy késsel: ha az ellenállás nélkül hatol a gumóba, a növény nem fás.

A kis adagú, rendszeres trágyázás előnyösebb a növekedési időszak alatt a karalábé számára, mint az egyszeri nagy adag. Ha vegyes kultúrába ültetjük, akkor jó társnövénye a bokorbab, a zöldborsó, a mángold, a saláta, a spenót, a körömvirág és a büdöske.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR