Ürülék a kertben: süni járt itt éjjel vagy nyest?

Ürülék a kertben: süni járt itt éjjel vagy nyest?

Hátrahagyott nyomok.

Bosszantó dolog ürüléket találni a kertben: nem tudjuk, hogy a szomszéd macska szökött-e át vagy esetleg a kertünknek akad lakója. A leggyakoribb, hogy sün vagy nyest nyomaira bukkanunk. Nem is gondolnánk, hogy mennyi állat járkál a növények között, amíg mi alszunk!

Vizsgáljuk meg az ürüléket! A 3-6 cm hosszú, 8-12 mm vastag, jellemzően feketésbarna, fényes salakanyag sünre utal. A forma hengeres, hegyes végű. A sünik általában akkor is ürítenek, amikor eleséget keresnek, ezért a maradványokat szélesebb körben szétszórva találhatjuk. Előfordulnak benne magok, rovarmaradványok, például emésztetlen kitindarabok.

urulek sun vagy nyest 02

A nyest által hátrahagyott nyomok viszont a területet jelölik, 8-10 cm hosszúak, kb. 15 mm szélesek, világosabbak és legtöbbször hegyes végűek. Gyakran tartalmaznak magokat, szőrt, tollakat. A sün ürülékével ellentétben intenzív, kellemetlen szagúak. Mivel a nyestek maguk választanak illemhelyet, gyakran a hátrahagyott nyomokat egy kupacban találjuk.

urulek sun vagy nyest 03

A macskák széklete hasonló a nyestéhez, de nincsenek benne a zsákmány maradványai, és a cicák legtöbbször el is kaparják az ürüléküket.

urulek sun vagy nyest 04

Az egészséges vadállatoktól származó ürülék alapvetően veszélytelen. Azonban nem zárható ki, hogy az állat nem beteg-e, ezért lehetnek kórokozók, paraziták a székletben. Ezért, ha ismeretlen székletet találunk a kertben, mindig kesztyűben szedjük össze, zacskózzuk be és dobjuk ki. Semmiképp se tegyük a komposztra!

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR