8 tipp: így ments meg a növényed a viaszos pajzstetvektől!

8 tipp: így ments meg a növényed a viaszos pajzstetvektől!

Ismerjük meg pár lehetséges módját annak, hogyan lehet gyorsan, hatékonyan megszabadulni a szobanövényeinket sanyargató viaszos pajzstetvektől!

A viaszos pajzstetvek nem csupán azzal tesznek kárt a szobanövényekben, hogy szívogatják azok nedveit, de a különböző vírusos betegségek terjesztéséhez is nagyban hozzájárulnak.

A viaszos pajzstetvek a félfedelesszárnyúak rendjébe és a növénytetvek alrendjébe tartozó család. A nőstények testét jellegzetes lágy, fehér viaszváladék fedi. A növények létfontosságú nedveivel táplálkoznak, amelyet tűszerű, szúró-szívó szájszervükkel szívogatnak elsősorban a szártagok elágazásainál. Tevékenységük nyomán a gazdanövény végül nagyban károsodik, erejét veszti, legyengül, nem képes megfelelően fejlődni.

viaszos pajzstetvek ellen tippek 02

Honnan származnak a viaszos pajzstetvek?

A viaszos pajzstetvek a meleg, páradús éghajlatú területeken rendszerint a természetben is megtalálhatók. A hidegebb, mérsékelt éghajlati övben kevésbé gyakoriak, a szabadban többnyire a tavaszi és nyári hónapokban találkozhatunk velük. Petéik képesek sikeresen áttelelni és a korábban már megfertőzött növényekről továbbterjedni, amikor enyhül az időjárás. Elterjedésükben a hangyák is szerepet játszanak.

A hangyák is felelősek a viaszos pajzstetvek elszaporodásáért?

A viaszos pajzstetvek, csakúgy, mint például a zöld levéltetvek és egyéb növénytetvek, a megszállt növények nedvét szívogatják és ennek során mézharmatot választanak ki. A mézharmat a hangyák egyik fő táplálékforrása, emiatt igyekeznek védeni a tetveket a ragadozóktól; növényről növényre szállítják azokat, ezáltal súlyosbítva a helyzetet. A kiválasztott mézharmat elősegíti továbbá a korompenész kialakulását az érintett növényeken.

viaszos pajzstetvek ellen tippek 05

Hogyan ismerjük fel a viaszos pajzstetveket?

Amikor ezen kártevők száma egy adott területen megnövekszik, viasszerű, fehér anyagra lehetünk figyelmesek, amely egyaránt védi őket és a petéket. Továbbá, a viaszos pajzstetvek által megszállt növények szemmel láthatóan visszamaradnak a növekedésben, illetve rosszul vagy gyengén fejlődnek. Többek között a sárguló levelek, a lepotyogó virágrügyek, virágok és terméskezdemények lehetnek az árulkodó jelek.

Mi a viaszos pajzstetvek kedvenc helye a növényen?

Viaszos pajzstetveket a növény bármely részén találhatunk, mindazonáltal előnyben részesítik a zsenge, új hajtásokat, illetve a növény nehezen hozzáférhető, rejtett zugait. Ezért elsősorban a növény szárait, az elágazási pontokat, a levelek fonákát, a kéreg repedéseit, valamint a növény további, kevésbé szem előtt lévő részeit ellenőrizzük.

Mely növények a leginkább veszélyeztetettebbek?

Bár számtalan különböző növényen tanyát verhetnek, ezek a bosszantó kártevők elsősorban a trópusi és szubtrópusi növényeket kedvelik. Ennek megfelelően elsődleges célpontjaik a melegházi növények, a szobanövények, az egynyári növények, az olyan dísznövények, mint a hibiszkusz vagy a gardénia, illetve a gyümölcsfák közül többek között a citrusfélék.

viaszos pajzstetvek ellen tippek 04

Hogyan szabaduljunk meg a viaszos pajzstetvektől?

1. Az első és legfontosabb, hogy ültetéskor legyünk figyelmesek. Ügyeljünk arra, hogy ne használjuk fel újra a régi virágföldet, illetve ne ültessünk fertőzött palántákat, sarjnövényeket.

2. Rendszeresen vizsgáljuk meg a növényeinket, hogy minél előbb napvilágra kerülhessen egy esetleges fertőzés. A fertőzés korai, enyhe szakaszában megfelelően erős vízsugárral eltávolíthatjuk a kártevőket.

3. Ne öntözzük túl a szobanövényeinket, illetve ne hagyjuk, hogy pangó vízben álljanak. Ahogy már említettük, ezek a kártevők gyorsabban szaporodnak nyirkos, páradús környezetben.

4. A metszés szintén segíthet a kártevők eltávolításában. A fertőzöttnek tűnő levelekről és levélnyelekről szivaccsal, ruhával töröljük le vagy egyszerűen kézzel szedegessük le a kártevőket, hogy megelőzzük a továbbterjedésüket.

5. Keverjünk el másfél evőkanál neem olajat és 1 evőkanál folyékony mosogatószert egy liter langyos vízben. Töltsük szórófejes flakonba és permetezzük le vele a fertőzött növényeket. A teljes hatékonyság érdekében ezt a kezelést pár napon belül többször ismételjük meg. A neem olaj természetes rovarirtóként hatékonyan, biztonsággal alkalmazható.

6. A rovarölő szappan, illetve bármilyen olyan mosogatószer, amely mentes az illatanyagoktól és a növényeket esetlegesen károsító adalékanyagoktól, alkalmas arra, hogy lemossuk vele a viaszos pajzstetveket a növényről. A fertőzés súlyosságától függően 2-3 evőkanál mosogatószert keverjünk el 4 liter vízben, majd szórófejes flakonba töltve permetezzük meg vele a szóban forgó növényeket.

7. A kisebb fertőzéseknek fültisztító pálcikára csepegtetett gyógyszertári alkohollal is véget vethetünk, illetve lepermetezhetjük a növényt izopropil alkohol és mosogatószer keverékével is (a keverék aránya: 3 csésze izopropil alkohol, 3 csésze víz, 1 teáskanál folyékony mosogatószer). Ehhez tetszés szerint keverhetünk még 1 teáskanál ásványi olajat is.

8. Azok a rovarok, amelyek viaszos pajzstetvekkel táplálkoznak, gyakorlatilag a kertünk természetes felvigyázói. Ilyenek többek között a katicabogarak, egyes virágpoloska fajok, a fátyolka stb. Ezek valamennyien fontos részét képezik a viaszos pajzstetvekkel szembeni biológiai védekezésnek.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR