Szabályossá "válik" a legtöbb korábban, engedély nélkül létesített kút. És a maradék?

Szabályossá

Hosszú távú amnesztia.

2024 végén lejár a kútamnesztia, de időközben döntött a parlament: nem kell engedély a 2024 előtt engedély nélkül fúrt, 50 méternél nem mélyebb háztartási kutakra.
Az eddig érvényben lévő szabályok alapján idén év végéig engedélyeztetni kellett volna a korábban illegálisan létesült kutakat, háztartási vízigény esetén a jegyzőnél. Ez alapján több százezer kútnál merülhetett fel, hogy nem felelnek majd meg az engedélyeztetésnek.

Az új előírás szerint azok a kutak mentesülnek a hivatalos eljárás alól, amelyek

  • mélysége nem haladja meg az 50 métert;
  • nem érintik az első vízzáró réteget;
  • háztartási és mezőgazdasági használatra szolgálnak;
  • és vízkészlet-védelmi szempontból nem védendő területen találhatók.

A 2024-től életbe lépő könnyítés azokra is vonatkozik, akik új kutat létesítenének, és azokra is, akik korábban engedély nélküli, vagy a kiadott engedélytől eltérő kutat üzemeltetnek.

Ezzel tehát megszűnik a háztartási, kerti kutak és a mezőgazdasági öntözésre használt kutak létesítésekor jelenleg szükséges bejelentési kötelezettség és engedélyeztetésre sem lesz szükség. 2024 januártól új, immár hosszútávú kútamnesztia lép életbe: a korábban engedély nélkül létesített sekély kutak 2024-től automatikusan szabályosnak minősülnek.

A könnyítés azért jött létre, mert a sekély kutak nem érintik a felszín alatti vízkészletet, ezek forrása az összegyűlt csapadékvíz, vagyis a talajvíz, ezért környezetvédelmi szempontból nem jelentenek kockázatot. Ráadásul képtelenség felmérni, pontosan mennyi kút működik az országban, mivel az illegális kutak bírságmentes bejelentésének lehetősége sem vezetett eredményre az elmúlt években.

A jövőre hatályba lépő módosítás végleg rendezi a szabálytalanul létesített sekély kutak helyzetét, mivel jövő januártól minden 2024 előtt ásott vagy fúrt kút automatikusan jogszerűen létesített lesz.

Forrás: Greenfo.hu

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR