Szerbiában büntetésre számíthat, aki gyűjti a csigákat a kertjében

Szerbiában büntetésre számíthat, aki gyűjti a csigákat a kertjében

Tilalmak.

Szerbia területén 2022-től tilos a védett, vadon élő növény- és állatfajok gyűjtése az egyes védett fajok gyűjtésének tilalmáról szóló rendelet értelmében – tolmácsolta a Szabad Magyar Szó a Hivatalos Közlönyben megjelenteket.

Szerbia-szerte védetté nyilvánították a nőszirom- (írisz-) féléket, az orbáncfűféléket, a fekete zászpát, az állatok közül pedig az orvosi piócát, az erdei teknőst és a homoki viperát.

Kimondottan a Vajdaság területén a szúrós csodabogyó, a nyelves csodabogyó, a sóskafélék, az örménygyökér, a gilisztaűző varádics és a törékeny gurgolya tartoznak immár a védett növények közé.

A Vajdaságban és a Duna mentén, valamint a Braničevoi közigazgatási körzet, a Bori közigazgatási körzet és a Rasinai közigazgatási körzet területén védettnek számít a tavibéka, a kis tavibéka és a nagy tavibéka.

A Nyugat-Bácskában, Szerémségben, Mačva közigazgatási körzetben és a Braničevo közigazgatási körzet területén pedig védett az éticsiga.

A Nyugat-Bácskai közigazgatási körzet, az Észak-Bácskai közigazgatási körzet, az Észak-Bánáti közigazgatási körzet, a Közép-Bánáti közigazgatási kerület és a Dél-Bánáti közigazgatási körzet területén a különböző csigafélék számítanak védettnek.

Az e rendeletből származó fajgyűjtési tilalom kivételesen nem vonatkozik azokra a védett területekre, ahol a védett területek rendezési tervében vagy éves programjában e fajok gyűjtése megengedett – írja a Hivatalos Közlöny.

Forrás: Szabad Magyar Szó

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR