Szerencsehozó négylevelű: ne dobjuk el szilveszter után sem!

Szerencsehozó négylevelű: ne dobjuk el szilveszter után sem!

A kertben is jól érzi magát.

A négylevelű növénykék népszerű szerencsehozó ajándékok az Újévre, azonban januárban, ahogy satnyulni és szenvedni kezdenek, gyakran a kukában landolnak a zöldek. Pedig nem kell, hogy így legyen, elegendő megismerkedni a négylevelűek igényeivel.

szerencsehozo negylevelu 02

A szerencsehozónak tartott négylevelű madársóska világos, középen sötét foltos levélkéivel igazán mutatós – még dekoratívabbá válik, amikor megjelennek helyes, világoslila virága is. A vadon élő erdei madársóskával vagy fehér herével szemben ez a növény mindig 4 levélkéjű leveleket hoz.

A Mexikóból származó négylevelű madársóska valójában többéves növény, amennyiben megfelelő gondozásban részesítjük. Leggyakrabban cserépben vásárolhatjuk meg, ez azonban általában nagyon kicsi, szűk a növénynek. A legjobban akkor járunk, ha rögtön átültetjük egy nagyobb, virágfölddel teli cserépbe, akár még jóval nagyobb is lehet a cserép. A madársóska ugyanis gyorsan be fogja a gyökereivel nőni a rendelkezésére álló helyet.

szerencsehozo negylevelu 03

A növényt állítsuk világos, lehetőleg napos helyre, de a legjobb, ha ez hűvös (10-15°C). Nem tesz neki jót a fűtött szobák száraz levegője, de meleg, sötét helyen is csupán hosszú, halvány, kevés levelet hordozó hajtásokat fejleszt.

Március végéig mérsékleten öntözzük, annyira, hogy a közeg teteje ne száradjon ki. Áprilistól növekedési fázisba kerül a növény, ilyenkor tartsuk egyenletesen nedvesen a földjét és 2-3 hetente tápoldatot is kaphat. Kerüljük el a pangó vizet!

szerencsehozo negylevelu 04

Nyáron kikerülhet a kertbe is egy védett helyre az ágyásba, vagy akár a sziklakertbe. Ideális a világos-félárnyékos hely. Jól mutat azonban a balkonon, teraszon is egy cserépben. Az ágyásban magától is terjed – sőt néha éppen hogy meg kell fékezni. A cserépben lévő növényt legcélszerűbb tőosztással szaporítani.

Augusztusban álljunk le az öntözéssel, hogy a levelek vissza tudjanak húzódni. Télre szedjük fel a gumószerű gyöktörzsét, és hűvös, sötét helyen teleltessük át.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR