Tölts tojásba tyúkhúrt!

Tölts tojásba tyúkhúrt!

Könnyű tavaszi étel lesz belőle.

A kertben sokak számára nemkívánatos tyúkhúr gyógyhatásai régóta ismertek. Az olyan vitaminok, mint az A- és C-vitamin mellett magnéziumban és foszforban is gazdag. Ételkészítéshez is felhasználható, leves, főzelék is készülhet belőle. Fülekiné Marcsi  gondolt egyet, és saját ötlete alapján tavaszi töltött tojásba rejtett tyúkhúrt. Az eredmény annyira jól sikerült, hogy családtagjai a teljes adagot pillanatokon belül eltüntették. A következőkben Marcsi mutatja be, pontosan hogyan készítette ezeket a finom tavaszi tyúkhúros töltött tojásokat.

tolts tojasba gyukhurt 02

"Most készítettem először tavaszi töltött tojást tyúkhúrral. Saját recept alapján készült. Nem tudom, hogy sajnos-e vagy jó, de nem nagyon szoktam recept alapján sütni, főzni. Ha látok is egy receptet, mire eljutok a megvalósításig, a fejemben kipattan valami, valami plusz vagy csavar, ami jó lenne esetleg, és egy újabb recept lesz belőle. Meg persze az is hozzátartozik, hogy mi van otthon a készletben.

tolts tojasba gyukhurt 03

A tavaszi töltött tojás története

Aznap sok munkám volt, és reggelizni se volt időm. A kertben láttam, hogy milyen szép húsos tyúkhúr van. Előre bocsájtom, nem vagyunk nagy zöldségevők, nekem kell tudatosan odafigyelnem, hogy vigyünk zöldségfélét is a táplálkozásunkba. Úgyhogy különösen ajánlom is azoknak, akiknek a családtagjai kétséggel fogadják az újdonságokat vagy a zöldségfélét, és akiknek a zöldségeket ezért be kell „bugyolálni”, hogy fel lehessen tálalni a családi asztalon.

Tehát ott volt a szép kövér tyúkhúr, és valamit kezdeni akartam vele. Először spenótosan akartam megfőzni. De az most sok idő, és tojás is kell hozzá. Mire beértem vele a konyhába, ki is pattant a szikra. Hoppá! Tojás! Legyen töltött tojás tyúkhúrral. Mire elkészült, a neve is megvolt: tavaszi töltött tojás tyúkhúrral. Az egész családnak ízlett. Igaz, csak azután mondtam el, hogy mi van benne, amikor láttam, milyen jó ízűen takarították el.

tolts tojasba gyukhurt 04

Hozzávalók:

  • 6 db tojás
  • 1 marék tyúkhúr
  • só, bors ízlés szerint
  • kb. 1 evőkanál olívaolaj

Elkészítés:

Egy marék tyúkhúrt megmostam és felaprítottam (feltétlenül aprítva kell), fokhagymával megdinszteltem. A tojást megfőztem, kettévágtam, a sárgáját kiszedtem, és a tyúkhúrral, sóval, borssal, egy kis olívaolajjal botmixer segítségével összedolgoztam. A masszát visszatöltöttem a tojásba. Retekkel, friss tyúkhúrhajtással és paradicsommal tálaltam.

tolts tojasba gyukhurt 05

A szedésnél oda kell figyelni, hogy forgalmas úttesttől távoli helyet keressünk, illetve a növény vegyszermentes legyen. No nem a tyúkhúrt permetezik, hanem bármi mást a kertben, vagy esetleg mezőgazdasági területen a fő növényeket permetezhetik. Az én kertem teljesen vegyszermentes."

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR