A szezon slágere.
A már-már ellenállhatatlanul virágba borult levendulabokrok és -mezők nem csak a beporzó rovarokat, de bennünket, embereket is vonzanak. Az itthon is egyre közkedveltebb levendulát immár nem csak kényesebb, gyapjúruháink molyok elleni védelmekor használjuk, hanem szépségünk ápolásakor vagy akár a konyhában is.
Szerencsések vagyunk, ha otthonunkban, legalább a balkonon van lehetőségünk pár tő nevelésére, hiszen már ennyi is elegendő lehet, hogy akkora mennyiségű illatos virághoz jussunk, melyet érdemes feldolgozni.
A következőkben a levendulaszörp vagy -szirup elkészítését mutatjuk be, melyhez olyanok is bátran hozzáfoghatnak, akik kevésbé gyakorlottak a konyhában.
Amire szükség lesz:
- 1 közepes bögrényi (csésze) levendulavirág
- 2 db ehető héjú vagy biocitrom
- 1,5 kg cukor
- 2 l víz
- zárható üvegek
Így készül:
A levendulavirágokat alaposan megmossuk, majd átvizsgáljuk, ügyelve arra, hogy ne maradjon rajtuk semmi, ami nem odavaló (apróbb rovarok stb.). Egy közepes edénybe tesszük a virágokat, a cukrot, az egyik citromot felkarikázva, a másik levét pedig belefacsarjuk. Az egészet felöntjük vízzel és lefedve forrásig melegítjük. Amikor elkezd forrni, elzárjuk, és fedő alatt hagyjuk lassan kihűlni, 8-10 órán át ázni. Ezt követően leszűrjük és a levet újra feltesszük főni. Forrást követően tiszta üvegekbe töltjük. Miután kihűlt, hűvös helyen tároljuk.
Az eredmény egy enyhén rózsaszínes, kellemesen virágos, de közben – a citromnak köszönhetően – kissé fanyar szirup lesz, mely vízzel hígítva vagy limonádékhoz adva egyaránt kellemesen frissít a nyári melegben. (Ha marad belőle hűvösebb időszakra is, a teánkat is ízesíthetjük vele.)