Készítsük el házilag!
A gyömbér számos gyógyhatása régóta ismert. Alkalmazzák gyomorpanaszok, hasi problémák esetén, valamint megfázáskor.
Kuruczné Rózsa már évek óta maga készít gyömbérből olyan italt, mely tapasztalatai szerint kiváló megfázásra, de még munkába menet is erőt ad számára.
"Ez a harmadik év, amióta minden télen elkészítem a mézes gyömbérlevet. A saját receptem szerint, amit én kísérleteztem ki, és így szól: egy rész mézhez adok egy rész gyömbért, vagyis 1 kg mézhez 1 kg gyömbérre van szükség. A legfinomabb, legjobb akácmézzel készíteni.
A készítés során csak a higiénia az, amire oda kell figyelni, amikor elkészül, hűtőben tárolom és hónapokig eláll.
Amikor fogyasztom, már a konyhapulton van (kis félliteres üvegben, amiben elrakom), hogy szem előtt legyen, mert különben elfelejtkezem róla.
Kb. egy hét alatt megisszuk, naponta kétszer, háromszor egy kis pálinkáspohárnyit. Lehet többször is, ha úgy érezzük, hogy megfáztunk. Azonnal visszaveri a betegséget, nem lehet túladagolni. Amióta ezt iszom, nem voltam sohasem influenzás, sőt semmit sem kaptam el senkitől. Amikor megyek dolgozni is iszom egy pohárkával, mert azt vettem észre, hogy felpezsdít, erőt ad a munkához.
A jobb oldali üvegben a decemberben készített adag, a bal oldali a frissen készített.
Így leülepszik, fogyasztás előtt felrázom.
A megmaradt rostot felfőztem cukorral, és azt is üvegbe tettem és hűtőben tárolom. Esténként egy teáscsészébe öntök két-három ujjnyit, és felöntöm forralt vízzel. Nagyon finom tea, de a légutakat stb. teljesen lefertőtleníti."