Lándzsásútifű-szirup: nem gyorsan, de egyszerűen

Lándzsásútifű-szirup: nem gyorsan, de egyszerűen

Készítsd melegben, használd hidegben!

A népi gyógyászatban régóta ismert jótékony hatása miatt gyakran használatos az útifű. Amellett, hogy kiváló köptető és köhögéscsillapító, antibakteriális hatása miatt sebgyógyításkor is alkalmazható. Eperjesi Ágnes  a friss levelekből cukor hozzáadásával gyógyhatású szirupot készít – a következőkben megtudhatjuk, hogyan.

"Körülbelül 4 éve kezdtem el készíteni a szirupot. A középső lányom az óvodakezdés miatt sokszor kapott el felső légúti betegségeket, akkor ajánlotta a gyermekorvos, hogy használjunk lándzsásútifű-szirupot.

Mindenben törekszünk itthon a természetességre, így egyből elkezdtem keresni, hogyan lehet elkészíteni itthon. Találtam is pár receptet, amikből kialakítottam egy számomra megfelelőt!

Szinte bárhol lehet szedni lándzsás útifüvet, parkokban, réteken. Mi egy kempingben töltjük a nyarat Jászszentandráson, ahol sok rét van, általában ott szedünk levelet, de volt, hogy a házunk mögötti parkban szedtünk, mert nagyon szép levelek voltak. Szép, ép, egészséges, zöld leveleket szedünk, lehetőleg virágzás előtt, mert ilyenkor a legmegfelelőbb begyűjteni.

Amire szükség van:

  • befőttesüveg (én 9 dl-es üvegben készítem),
  • egy tál, amiben megmossuk a leveleket,
  • vágódeszka,
  • kés,
  • és ha elkészült a szirup, akkor egy finom szűrő, amivel leszűrjük.

Ha 50-70 dkg levelet szedünk egyszerre, akkor ehhez a mennyiséghez 25-30 dkg cukorra lesz szükség.

Elkészítés:

A leveleket alaposan megmosom, megszárítom és 1 cm-es darabokra vágom. Az üvegbe rétegezem, az aljára 2 cm magasan levél kerül, jól az üvegbe nyomkodom, majd rászórok 1 cm magasan cukrot és így rétegezem, míg tele lesz az üveg.

Napos vagy meleg helyre teszem, 2-3 naponta jól megnyomkodom egy fakanállal, 2-3 hét után már összeesik a levél, elolvad a cukor, ilyenkor már csak néha jól megrázom.

landzsasutifu szirup 03

1,5 hónap után szűröm le, és üvegbe töltöm. Ebből a mennyiségből 1,5 dl szirup lesz. Hűtőben tárolva pedig eláll 1 évig is.

landzsasutifu szirup 04

Felső légúti betegségekre használjuk, csillapítja a száraz köhögést és hurutoldó hatása is van, megkönnyíti a váladék felköhögését. Dohányosoknak kifejezetten ajánlott a hurutoldó hatása miatt.

Korábban írtunk róla:

Ha tetszett a cikk, kövesd a Hobbikertet a Facebookon is!

BEZÁR